Velik interes za legalizaciju

Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama dobro se provodi, a interes građana za legalizaciju je velik, izjavila je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš. 

Ministrica je održala sastanak s pročelnicima upravnih tijela županija i gradova nadležnih za provođenje legalizacije nezakonito izgrađenih zgrada. Cilj sastanka je ujednačavanje i pravodobna provedba Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. Ministrica Mrak Taritaš, naime, kaže da svi uredi ne rade ujednačeno. U velikom projektu legalizacije trebaju participirati svi - ne samo država nego i uredi koji ga provode pa želimo da rade ujednačeno, rekla je ministrica uoči sastanka.

Dodala je kako je odaziv građana iznenađujuće dobar. Prema njezinim riječima, tijekom važenja prethodnog zakona koji je bio na snazi godinu dana podneseno je 15 tisuća zahtjeva za legalizaciju, a od ljeta do 15. studenoga ove godine taj broj povećan je za 23 tisuće. Očekuje da će broj zahtjeva za legalizaciju i dalje rasti s obzirom da je evidentirana 31 tisuća građevina s rješenjem Građevinske inspekcije o uklanjanju. Mogućnost podnošenja zahtjeva za legalizaciju tih objekata istječe 31. prosinca ove godine.

Očekuje se i daljnji rast broja podnesenih zahtjeva nakon toga roka jer je interes građana vrlo velik te je opravdano očekivati da će mnogi iskoristiti mogućnost legalizacije i podnijeti zahtjev do kraja zakonskog roka to jest do 30. lipnja 2013. godine. Taj se rok odnosi na građevine izgrađene prije 21. lipnja 2011. godine koje nemaju rješenje o rušenju i koji se vide na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave koja je snimljena iz zraka toga datuma. Bespravno izgrađeni objekti nakon toga datuma neće se moći legalizirati. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox