Velika prijevara: Lažni investitor "uložio" 1,1 milijardu dolara

Foto: Shutterstock

Ukrajinska Vlada osramotila se kao nikada do sada. Nasjeli su na prevaru španjolskog instruktora skijanja koji im je podvalio potpisivanje ugovora vrijednog 1,1 milijardi eura za gradnju terminala za ukapljeni plin.

Projekt su najavljivali kao „povijesni“, a vijest su prenijeli svi mediji. Naime, španjolska tvrtka Gas Natural Fenosa trebala je u gradnju terminala za ukapljeni plin kod ukrajinske crnomorske luke Odesa uložiti 1,1 milijardi eura. Da bi ugovoru koji bi im smanjio ovisnost od Rusa dali pravi značaj, na njegovo potpisivanje stigli su i sam ukrajinski premijer Mikola Azarov te ministar energetike Juri Bojko. Veliku svečanost prenosila je i televizija, prenosi net.hr

Samo nekoliko sati nakon potpisivanja o svemu javnosti obratila španjolska tvrtka! Tvrdili su kako nisu niti pregovarali o poslu s Ukrajincima niti potpisali ugovor s njima. Za osobu s kojom su Ukrajinci pregovarali u španjolskoj tvrtki nisu čuli. Potom je otkriveno da iza svega stoji prevarant koji se već niz godina lažno predstavlja. Nakon svega ukrajinska oporba zatražila je osnivanje povjerenstva kako bi se istražio cijeli slučaj.

Prema pisanju Reutersa riječ je o 43-godišnjem Jordi Sardi Bonvehi, instruktoru skijanja koji je porijeklom iz Barcelone. Veliki prevarant u međuvremenu je pobjegao iz Ukrajine. Novinari Reutersa tvrde kako su na telefon uspjeli dobiti osobu koja se predstavlja kao Bonhevi i da je potvrdio da nije imao ovlaštenje Fenose za potpisivanje ugovora, ali da se nadao da će ih naknadno nagovoriti da se uključe u projekt. (HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox