Velika rasprodaja: Grčka prodaje državnu lutriju, olimpijski kompleks, luke, aerodrome...

Grčka ove godine može prodati samo državnu lutriju i olimpijski kompleks Helenikon kako bi pribavila potreban novac za uravnoteženje javnih financija Janis Sturnaras.

Sturnaras je rekao da je ostalo jako malo vremena u ovoj godini te će samo ove dvije prodaje biti ostvarene, dok će preostale 23 biti odgođene za sljedeću godinu, piše Business.hr.

Koalicijska vlada premijera Antonisa Samarisa zalaže se za masovnu privatizaciju kako bi uvjerila međunarodne kreditore kako je Grčka na pravom putu za izvlačenje iz višegodišnje krize.

Grčka vlada putem privatizacije planira osigurati oko 19 milijardi eura do 2015. godine. Još 2010. godine, kada je Grčka primila prvi paket međunarodne pomoći na prodaju su bili ponuđeni aerodromi, luke, bivši olimpijski lokaliteti i elektrane, kako bi zemlja osigurala 50 milijardi eura.

Međutim, planove su blokirali razni lobiji, moćni sindikati i nepostojanje državne uprave tijekom dvomjesečnog izbornog procesa koji je završen 17. lipnja pobjedom Antonisa Samarisa. (jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox