Veljko Ostojić: Cilj turističke sezone je premašiti prošlogodišnju

Ponoviti lanjske odlične fizičke turističke rezultate, a možda ih i premašiti, te ostvariti 3 do 5 posto bolje financijske rezultate nego prošle godine veliki je ovogodišnji izazov hrvatskog turizma s obzirom na još uvijek nestabilnu gospodarsku situaciju u svijetu i na glavnim emitivnim tržištima za hrvatski turizam, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić.

Na konstituirajućoj sjednici Sabora Hrvatske turističke zajednice Ostojić je istaknuo da dodatni optimizam za ovu sezonu daje njemačko tržište gdje je gospodarska situacija dobra, a to je jedno od najvažnijih tržišta za hrvatski turizam. Stoga će ove godine pojačati promotivne aktivnosti za to tržište, ali ne, kako je kazao, na uštrb drugih, također važnih za hrvatski turizam. Smatra kako će ove godine najvažniji biti rezultati pred i posezone, jer u glavnom ljetnom dijelu kapaciteti su najćešće popunjeni i nema prostora za povećanja te je stoga pozvao partnere iz privatnog i javnog sektora da ulože veće napore u odrađivanje pred i posezone.

Pozvao ih je i da već ovu godinu iskoriste da gostima i partnerima iskomuniciraju da će se u Hrvatskoj od 1. siječnja iduće godine uvesti diferencirana stopa PDV-a za turizam. Ta činjenica kao i da Hrvatska postaje novom članicom EU-a bit će ujedno i ključne poruke hrvatskog turizma za iduću godinu, istaknuo je Ostojić dodavši da je svugdje u svijetu uvođenje takve stope sektoru turizma donijelo niže cijene, povećanje prometa, ali i investicija, zaposlenosti i konkurentnosti te se slično uz potporu sektora očekuje i u Hrvatskoj. Osvrnuvši se na ovogodišnji proračun Ministarstva turizma od 204 milijuna kuna, što je nešto manje nego lani, ministar je kazao da će sredstva morati racionalno trošiti, jer od ukupnog iznosa 90 milijuna kuna ide za promociju, a 60 milijuna kuna za preuzete obveze iz bivših programa poticaja. Najveći dio toga, oko 50 milijuna kuna, ide na subvencioniranje kamata iz ugaslog programa Poticaj za uspjeh.

Najavio je i da će Ministarstvo turizam uskoro predstaviti dva nova programa poticaja, za inovacije i razvoj turizma, što će dodijeljivati putem natječaja, kao i da će za nekoliko dana predstaviti izvore financiranja za projekte iz turizma iz različitih sektora odnosno gdje se sve mogu obratiti poduzetnici koji žele investirati u turizam. Za jesen je najavio početak svojevrsnog projekta restrukturiranja i profesionalizacije sustava HTZ-a, jer se ne smije više događati da aljkavi pojedinci koji ne odrađuju svoj posao kako treba dovode u pitanje i 'pod lupu' cijeli sustav. S tim u vezi moguće su krajem ove godine, kako je najavio, i nove izmjene Zakona o turističkim zajednicama. (Hina/HT)

 

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox