Venizelos potvrdio: Grčka odustaje od referenduma

Grčki ministar financija Evangelos Venizelos rekao je da je čelnike eurozone i svog njemačkog kolegu obavijestio o odluci Grčke da "ne organizira referendum" o europskom planu za izlazak iz krize koji je bila planirala.

Venizelos je tako u telefonskom razgovoru s predsjednikom euroskupine Jean-Claudeom Junckerom, povjerenikom za gospodarska pitanja Ollijem Rehnom i njemačkim ministrom financija Wolfgangom Schaubleom potvrdio nakanu koju je dan ranije iznio premijer Georgij Papandreu. Usto je istaknuo da će se u petak navečer glasovati o povjerenju vladi radi "postizanja što šireg političkog konsezusa".

Grčki premijer Georgij Papandreu ublažio je jučer, nakon burne rasprave u parlamentu, stav o referendumu i oporbi ponudio pregovore o rješavanju krize u zemlji koja je uzdrmala europske partnere i izazvala kaos na svjetskim burzama.

Grčka pregovara s eurozonom o odobravanju 80 milijarda eura do "konca veljače" u okviru plana za izlazak zemlje iz dužničke krize prihvaćena u noći s 26. na 27. listopada u Bruxellesu, priopćilo je grčko ministarstvo financija.

Taj je iznos nužan za "provedbu PSI-ja (programa razmjene grčkih obveznica u posjedu privatnih vjerovnika), dokapitalizaciju grčkog bankarskog sustava i prvu ratu novog zajma" od 100 milijarda eura koje je obećala eurozona, ističe ministarstvo u priopćenju, utvdivši financijske potrebe zemlje mimo političke krize koja ju potresa.

Potrebno je "ukupno (...) 80 milijarda eura" za spašavanje grčkog gospodarstva, dodaje se u tekstu.

Grčkoj novac treba do 15. prosinca inače će dospjeti u stečaj, upozorio je ministar Venizelos. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox