Viceguverner HNB-a: Problem euroizacije riješit će se nakon uvođenja eura

Hrvatska će se riješiti euroizacije tek nakon što uvede euro, ustvrdio je viceguverner Hrvatske narodne banke Tomislav Presečan na današnjem skupu održanom u spomen na dr. Antu Čičin-Šaina, prvog guvernera samostalnog HNB-a i prvog veleposlanika Hrvatske u Irskoj.

Obrazac dosadašnjeg ponašanja hrvatskog stanovništva neće se promijeniti čak i da inicijative za uklanjanje tečajne indeksacije iz kreditnih ugovora prihvati Sabor, ustvrdio je Presečan. Ni građani niti političari ne mogu više očekivati da država može nastaviti sa zaduživanjem kako bi ispunila očekivanja određenih interesnih skupina, dodao je viceguverner HNB-a. Ako uvedemo vjerodostojno fiskalno pravilo i pridržavamo ga se, kao što je propisano nedavnim Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, te ako provedemo potrebne strukturne reforme, uspjet ćemo održati financijsku stabilnost i istodobno stvoriti uvjete za gospodarski rast, ocijenio je Presečan. 

Govoreći o Hrvatskoj nakon što uđe u eurozonu, Presečan je rekao da tada svi građani koji imaju kredite vezane uz euro više neće biti izloženi tečajnom riziku, a HNB-ova tečajna lista iznenada će izgubiti na popularnostiUlazak u eurozonu i uvođenje eura mora biti rezultat zajedničkih napora svih nositelja ekonomske politike, ali i svih nas, poručio je viceguverner HNB-a.

Tradicionalno godišnje predavanje "Ante Čičin-Šain", posvećeno prvom guverneru samostalne Hrvatske narodne banke i prvom veleposlaniku Republike Hrvatske u Irskoj, organizira Irsko-hrvatska poslovna udruga. Ta se predavanja o aktualnim ekonomsko-financijskim temama održavaju šestu godinu zaredom, naizmjence u središnjim bankama Hrvatske i Irske. Tema ovogodišnjeg skupa bila je kriza u eurozoni i pouke te krize za Hrvatsku, a uz predavanje viceguvernera HNB-a Tomislava Presečana, uzvratno izlaganje održao je Colm McCarthy, predavač ekonomije na University College Dublin. (Hina/HT)

 

 

 

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox