Vinarija Kutjevo proslavila kraj uspješne berbe i blagdan Sv. Martina

Svečanost je započela degustacijom mladih vina ispred vile Vinkomir, a nastavila se u čuvenom starom podrumu iz 1232. godine uz zvuke trubačkog orkestra Glazbene škole Požega, gdje je goste dočekao predsjednik Uprave Kutjeva d.d., gospodin Mladen Pavić sa suradnicima i gradonačelnikom Kutjeva gospodinom Josipom Budimirom.

Poželjevši svojim gostima dobrodošlicu, gosp. Pavić se kratko osvrnuo na povijest vinarije Kutjevo, posebno naglasivši  dio povijesti i ime obitelji Turković koja je ostavila velik trag i na tvrtku Kutjevo i na sam kraj i grad.

Gospodin Pavić je najavio i pokretanje nekih novih proizvodnji, a posebno vraćanje stare i poznate mesne proizvodnje u okviru Mesne industrije Papuk.

"Kutjevo je jedan od najmanjih gradova u Republici Hrvatskoj ali zato ima ono nešto što ga čini velikim, po čemu je svjetski poznato, a to je vino" izjavio je gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, dodavši da građani puno očekuju od ove tvrtke koja je nositelj razvoja njihove male sredine.

Prema riječima direktora prodaje i marketinga Josipa Viteza ovogodišnja berba je bila uspješna. "Količine nisu velike ali je kvaliteta grožđa bila iznimna pa se očekuje da će i vina biti iznimne kvalitete."

Uz muzičku podlogu jazz gitarista Darka Misirača, enologinja Zrinka Vinković Jergović i somelijer Drago Humski ponudili su na kušanje nekoliko nagrađivanih vina - vrhunsku de Gotho Graševinu i Graševinu Turković, i ledenu berbu, Graševinu 2006 proizvedenu u 70 000 boca, a gosp. Humski je u svom poznatom stilu uveseljavao goste pričama iz povijesti kutjevačkog podruma.

Nakon podruma goste je u restoranu dočekala gastronomska rapsodija. Uz izložbu „Muzej u loncu“ imali su priliku uživati u slijedu od petnaest tradicionalnih slavonskih jela sljubljenih sa vinima Kutjevo.

U suradnji s Gradskim muzejom u Požegi i projektom „Muzej u loncu“ predstavljena su im stara i autohtona jela okolnih slavonskih krajeva. Prezentaciju jela kroz video prikaz vodila je ravnateljica muzeja Maja Žebčević Matić, a kako bi sve to mogli i probati pobrinuli su se kuhari restorana uz kuhare „Muzeja u loncu“, Anđelka i Rade Ledić.

Nakon prezentacije i degustacije bogatog martinjskog jelovnika feštalo se uz mlado vino, a uzvanike je uveselio biskup koji je održao tradicionalno krštenje mošta. Za dobru atmosferu pobrinuo se i tamburaški sastav Castrum koji je gostima i predstavnicima Kutjeva omogućio da ovu martinjsku feštu ponesu u lijepom sjećanju do iduće godine.

(PS/Z.R.)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox