Vipnet postigao svjetski rekord u prijenosu podataka na fiksnoj mreži

Vipnet je demonstrirao prijenos podataka na fiksnoj mreži brzinom 100 puta većom od prosjeka u hrvatskim kućanstvima. Najmodernijom tehnologijom širokopojasnog pristupa na optičko – kabelskoj mreži Vipnet je tako postigao svjetski rekord s brzinom od čak 4,3 Gb/s.

Ovakve brzine prijenosa podataka postižu se Eurodocsis 3.0 standardom na hibridnoj optičko-kabelskoj odnosno HFC (Hybrid Fiber Coaxial) mreži. Glavna prednost ove tehnologije je kombiniranje višestrukih frekvencijskih blokova čime se množe jedinične brzine prijenosa po bloku i postižu izvanredni rezultati. EuroDOCSIS3.0 tehnologija je nadogradnja na postojeću Vipnet ili B.net fiksnu mrežu, čime se implementacija značajno ubrzava jer se izbjegavaju radovi u kućanstvima i zgradama.

Oduševljen sam ovakvim rezultatima i demonstracijom koja svrstava Vipnet u svjetski vrh po prikazanim mogućnostima fiksne mreže. Primjenom inovativnih tehnologija pokazujemo kako će postizanje ciljeva EU digitalne agende za Hrvatsku biti lakše nego se inicijalno pretpostavljalo, čemu doprinosi HFC mreža koja u ovom trenutku po razvijenosti značajno nadmašuje ostale nadolazeće broadband tehnologije u našoj zemlji, izjavio je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta. (PS/JK)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox