Više polovice građana Hrvatske zabrinuto zbog sigurnosti podataka na internetu

Marko Prpic/PIXSELL

Više od 55% hrvatskih korisnika interneta je umjereno do jako zabrinuto zbog sigurnosti svojih osobnih podataka na internetu, a tek manji broj ispitanika izražava niži stupanj zabrinutosti.


Tek 21% ispitanika posve je bezbrižno i ne smatra da je dostupnost njihovih osobnih podataka na internetu razlog za zabrinutost - podaci su to iz istraživanja Digitalne Hrvatske. Zanimljivo je da stupanj zabrinutosti ne ovisi o dobi ispitanika, kao niti o činjenici spadaju li oni u 70% hrvatskih građana koji internet koriste svaki dan, 21% povremenih korisnika interneta ili one koji uopće ne koriste internet.

Izvršni direktor Digitalne Hrvatske, Đuro Lubura, naglasio je kako visoki postotak građana koji izražavaju zabrinutost pokazuje visoku svijest o važnosti zaštite osobnih podataka, što je još jedan u nizu dokaza kako su hrvatskih građani sofisticirani korisnici interneta koji su dobro upoznati s mogućnostima koja te tehnologija otvara, kao i s rizicima koje donosi.

“Tehnologija nije svrha sama sebi, nego je njena svrha da ljudi bolje žive. Stoga zabrinjavaju sve vijesti koje posljednjih dana slušamo o ozbiljnom narušavanju privatnosti zbog kojeg je došlo, među ostalim i zbog neodgovornog ponašanja pojedinih velikih kompanija poput Facebooka. Srećom, problem je prepoznat na globalnoj razini te se radi na njegovoj sanaciji, u čemu će ključna biti i uloga Opće europske uredbe o zaštiti podataka (GDPR), koja idućeg mjeseca stupa na snagu. Drago mi je da postojanje problema prepoznaju i hrvatski građani, što je naša anketa pokazala.”, rekao je Đuro Lubura.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox