Vjerovnici Credo banke za brzi stečaj

Odbor vjerovnika Credo banke d.d. u stečaju suglasan je s provođenjem stečaja u hitnom postupku, a pool vjerovnika te banke, koji su osnovali vjerovnici iz Primorsko-goranske županije, ostvario je primarni cilj da u Odboru vjerovnika ima dva člana, izvijestili su nakon sjednice poola.

Na sjednici poola potvrđeno je da vjerovnici okupljeni u poolu potražuju od Credo banke više od 80 milijuna kuna, najavljeno je da će im pristupiti još vjerovnika i podneseno je izvješće s prve i druge sjednice Odbora vjerovnika Credo banke u stečaju, održanih 26. siječnja u Splitu. U priopćenju stoji da se Odbor vjerovnika suglasio s provođenjem stečajnog postupka po tzv. proaktivnom tipu, što bi, navodi se, "podrazumijevalo spremnost svih članova Odbora vjerovnika na maksimalno angažiranje i provođenje stečaja u hitnom postupku".

To se prije svega odnosi na utvrđivanje što preciznijeg stanja imovine banke u stečaju radi pronalaska potencijalnog kupca i što bržeg podmirenja obveza prema vjerovnicima banke, naveli su iz poola . Navodi se i da su "članovi pool-a ocijenili da je cjelokupni postupak HNB-a glede Credo banke najblaže rečeno bio nespretan i obavijen uskratom potpunih informacija o tijeku postupka i razlozima baš takvog postupanja kakvo je provedeno u slučaju Credo banke".

Pool vjerovnika će u sljedećih petnaest dana organizirati razgovor sa stručnim osobama, poznavateljima bankarskog prava "radi upotpunjavanja svojih znanja i informacija o pravnom okviru unutar kojeg svi sudionici slučaja Credo banke mogu i trebaju djelovati". Sljedeća sjednica pool-a vjerovnika Credo banke u stečaju održat će se 8. veljače u prostorijama Primorsko-goranske županije, a predviđeno je potpunije informiranje o prijavi tražbina u stečaju, navodi se u priopćenju uz napomenu da je krajnji rok za prijavu tražbina u stečaju Credo banke 17. veljače ove godine. Stečaj Credo banke otvoren je 16. siječnja na Trgovačkom sudu u Splitu, a ispitno ročište zakazano je za 22. ožujka ove godine. U primorsko-goranskoj županijskoj upravi procijenili su da samo vjerovnici iz te županije, tvrtke, gradovi i općine, potražuju od Credo banke više do 100 milijuna kuna. (Hina/HT)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox