Vlada kreće u borbu protiv sive ekonomije na Jadranu

Mjere za učinkovitije sprječavanje nelegalnog rada u turističkom sektoru te aktivnosti i akcije koje će s tim ciljem biti provođene u razdobljima glavne te pred i posezone, bile su glavne teme sastanka ministra turizma Veljka Ostojića s predstavnicima Državnog inspektorata, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pravosuđa, izvijestili su iz Ministarstva turizma.

Uz aktivnosti koje se redovito provode tijekom turističke sezone, bilo je riječi i o izvanrednim akcijama koje će biti poduzete s ciljem suzbijanja sive ekonomije.

Zaključeno je kako će nadzor nad poslovanjem ugostitelja, hotelijera, putničkih agencija, privatnih iznajmljivača i ostalih koji se bave ugostiteljskom i turističkom djelatnošću biti provođen u svim hrvatskim regijama, dok će posebne akcije biti usmjerene na područja sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Prenosi se i kako je glavna inspektorica Božena Vrbanić potvrdila da je sve spremno za ovogodišnju sezonu te da će Državni inspektorat djelovati prije svega preventivno.

Tako će svima koji ne posluju u skladu sa zakonom prvo biti dostavljeno upozorenje u kojem će biti naveden rok unutar kojeg će morati ukloniti nepravilnosti, odnosno uskladiti svoje poslovanje sa zakonskim odredbama, a onima koji to ne učine uslijedit će sankcije.

Navedenim će se mjerama, zaključeno je na sastanku, nastojati suzbiti i nelojalna "utakmica" između onih koji obavljaju djelatnost u skladu sa zakonom i redovito podmiruju svoje obaveze prema državi i onima koji to ne čine.

Osim toga, cilj akcija je poslati jasnu poruku svima koji nemaju namjeru poslovati u skladu sa zakonom, navode iz Ministarstva turizma i napominju kako će tijekom provođenja aktivnosti sve nadležne institucije, kao i sustav hrvatskih turističkih zajednica, biti u stalnom kontaktu.

Predstavnike Državnog inspektorata ministar Veljko Ostojić upoznao je i s aktivnostima Ministarstva turizma oko priprema prijedloga za izmjene i dopune zakona vezanih uz turistički sektor te ih pozvao da se svojim prijedlozima, idejama i mišljenjima uključe u njihovu pripremu, zaključuje se u priopćenju. (Hina/jh)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox