Vlada nema pojma tko radi za nju, ali zna kako im lako dati otkaz

Vlada je konačno odlučila stati na kraj kaosu koji vlada u državnim službama, ili tako bar najavljuje. Osim što najavljuje laku mogućnost izvanrednog otkaza državnim službenicima, najavljuje i izradu Registra zaposlenika u javnom sektoru čija će izrada koštati 10 milijuna kuna, piše Novi list.

 

Fina bi za Vladu trebala izraditi ovaj registar, a njegova je svrha popisati sve ljude koji rade u državnoj službi, kakva im je stručna sprema, dob, primanja, putni troškovi... , a naravno najavljeno je i donošenje Zakona o registru kojim bi se zaštitili ovi podaci te odredilo tko sve njima može raspolagati.
Samo usput rečeno, država još uvijek ne zna koliko točno javnih službenika ima, kolike su im plaće i sl., a zašto cijena od čak 10 milijuna kuna? Vlada tvrdi da je to zbog kompliciranosti prikupljanja podataka jer oni nisu svi na jednom mjestu.

Treća "sreća" i letiš van

Nakon 15 godina Vlada ponovo uvodi mogućnost davanja izvanrednog otkaza državnim službenicima. Ukoliko radnik ne obavlja svoj posao kako bi trebao, dobit će dva pisana upozorenja, a nakon toga slijedi otkaz. Ovaj izvanredni otkaz ovisi o osobnoj procjeni nadređenog obavlja li radnik svoj posao učinkovito ili ne.

Ministar uprave Davorin Mlakar naglasio je da će ovakav otkaz moći uslijediti nakon dva ili tri mjeseca od početka rada. Što se tiče negativno ocjenjenog rada, kako funkcionira praćenje rada zaposlenika, otkaz će biti moguće dobiti ukoliko je osoba za jednu godinu negativno ocjenjena, a ne tek u roku dvije ili tri godine, što je bila dosadašnja praksa. Ocjenjivanje je uvedeno 2005., a od tada do danas nitko zbog toga nije ostao bez državne službe. To je očito bila mjera koja nije dala nikakav rezultat - rekao je Mlakar.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika protivi se ovim odredbama te navode nepotrebnost otkaza zbog nečije osobne procjene jer postoje službenički sudovi koji se bave povredama pravila službe. (MJ)

 

Izvor: Novi list, 25. veljače 2011./Hina
Foto: www.vlada.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox