Vlada odlučila: Kreće privatizacija Uljanika

Hrvatska je Vlada na današnjoj sjednici utvrdila način, cijenu i uvjete prodaje dionica pulskog Uljanika radnicima, a time počinje proces privatizacije Uljanika.

Dionice će moći kupovati sadašnji i bivši radnici brodogradilišta Uljanik i tvrki u kojima Uljanik ima više od 50 posto vlasništva.

Ti će radnici dionice Uljanika moći kupiti po početnoj cijeni od 51,23 kune po dionici, a ta se cijena smanjuje za jedan posto za svaku navršenu godinu staža u brodogradilištu te uz daljnji popust od 20 posto, predviđa Odluka o načinu prodaje, cijeni i uvjetima prodaje dionica Uljanika radnicima te tvrtke.

Da bi takva prodaja bila uspješna radnici trebaju kupiti najmanje 39,04 posto dionica Uljanika, a ako interes bude veći Vlada je osigurala dodatnih 45,2 posto dionica.

Radnici Uljanika koji se odluče na kupnju dionica svoje tvrtke morat će te dionice platiti jadnokratno, a dionice će morati zadržati u svom vlasništvu najmanje pet godina. Vlada je odlukom zadužila Upravu Uljanika da u roku 15 dana objavi poziv za upis dionica.

Prva stepenica

Ovo je prva stepenica u procesu privatizacije sjevernojadranskih brodogradilišta. Trebat će još niz dokumenata, i prema Agenciji za zaštitu tržištnog natjecanja i prema Bruxellesu, ali proces je pokrenut, kazao je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Vlada je, naime, još ranije najavila da će privatizacija Uljanika biti uvod u privatizaciju riječkog 3. maja, odnosno da bi nakon privatizacije Uljanik, koji ima vlasnički udio i u Viktoru Lencu, trebao preuzeti riječki škver.

Prodaja dionica radnicima prva je faza privatizacije Uljanika, koji ima 2.700 zaposlenih, nakon čega treba uslijediti i njegova dokapitalizacija. Vlada je tako i današnjom odlukom zadužila i državne predstavnike i Upravu Uljanika da na skupštini i u Nadzornom odboru podrže sve odluke koje imaju za cilj provedbu programa organiziranog radničkog dioničarstva (ESOP) i provedbu procesa dokapitalizacije.

Uljaniku je Vlada danas dala i državno jamstvo za kreditno zaduženje u iznosu od 31,6 milijuna američkih dolara za dvije novogradnje koje gradi za liberijskog naručitelja. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox