Vlada smanjuje zastupničke povlastice, ali za one koji dolaze poslije njih

Izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika, kojima se predlaže pooštravanje uvjeta za ostvarivanje prava na zastupničku mirovinu, te izjednačavanje mirovinskih uvjeta za zastupnike i zastupnice, vladajući su pozdravili radi usklađivanja s općim mirovinskim principom, dok je oporba upozorila da se odgodom njegove primjene do idućeg saziva Sabora, samo prolongiraju postojeće povlastice.

Ministar uprave Davorin Mlakar obrazložio je da se, radi usklađenja s općim mirovinskim sustavom, ujednačavaju mirovinski uvjeti za muškarce i žene, tako da će ubuduće mirovinu moći ostvariti zastupnici, odnosno zastupnice koji navrše 60 godina života, 25 godina staža te ostvare najmanje jedan puni mandat u Hrvatskom saboru.

Novim se zakonom izjednačava se pravo na starosnu mirovinu ženskih i muških zastupnika, a za žene se uvodi i prijelazno razdoblje do 2031. godine.

Zakon bi stupio na snagu s danom konstituiranja idućeg saziva Sabora i ne bi se odnosio na zastupnike koji su pravo na mirovinu stekli u prethodnim sazivima, uključujući i sadašnji saziv.

Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) tvrdi da pak da je riječ o "čistom licemjerju" jer se ne dira nikoga tko je od 1995. do danas ostvario mirovinska prava po starom zakonu. Novi zakon se primjenjuje tek od idućeg saziva, a njegovi efekti mogli bi biti vidljivi tek 2018., smatra Lesar, uz ocjenu da se ovim zakonom samo zadržavaju stečene mirovinske privilegije za zastupnike, članove Vlade i ustavne suce. (Hina/jk)

 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox