Vlada: Tko živi na više od 500 m od vas, nije vam prijatelj!

Tko je moj bližnji? Vlada RH, rekla bi da samo onaj tko živi u vašem radijusu od 500 metara. Dakle, bilo koji drugi prijatelj, ako je od vas udaljen više od 500 m, ne smije vam pomoći (u smislu branja grožđa, popravljanja kućanskih aparat itd.), a da od vas ne uzme novac i za taj novac plati državi porez, piše Novi list.

Vlada je poslala saboru zakon o spriječavanju sive ekonomije, kojim se onima koji nemaju registriranu djelatnost dopušta rad samo za vlastite potrebe, susjedsku pomoć (susjedima udaljenim do 500 metara) i obiteljsku pomoć. Kada se govori o ograničavanju od 500 metara, ne govori se da li je riječ o zračnoj ili prometnoj udaljenosti, piše Novi list. Možda, ako vaš susjed ima helikopter, onda je riječ o zračnoj udaljenosti, a ako ga kojim slučajem nema, onda se računa kopnena prometna povezanost? Postoji li kakva olakotna okolnost u slučaju da susjed na drugom otoku, nije još poznato.

Proučite obiteljsko stablo, ako to još dosada niste

Osim susjedima i prijateljima koji nisu od vas udaljeniji više od pola kilometra, možete pomagati braći, sestrama, polubraći i polusestrama, njihovim potomcima do četvrtog stupnja srodništva. Bivšem supružnik će se moći pomagati samo ako postji obveza uzdržavanja, piše Novi list. Izvanbračnom partneru bi se smjelo pomoći, samo ako izvanbračna zajednica traje duže od tri godine.

Cilj: Smanjiti nezaposlenost

Prekršitelje ovog zakona, inspektori mogu kazniti novčanom kaznom od 20 000 do 50 000 kuna za registriranu pravnu osobu, dok je za fizičku osobu koja nema registriranu djelatnost predviđena kazna od 10 000 do 30 000 kuna. Ali to još nije sve! Za prekšitelje koji su nezaposleni, namijenjeno je brisanje iz registra nezaposlenih. Prijateljstvo ili zakon? Odluka je na vama.

U svakom zlu neko dobro... 

Primjerice, iduće subote je idealna prilika za odmor, a prijatelj vas zove da mu pomognete brati grožđe, oličiti stan, pretovariti stvari ili popraviti neku glupost. Ne brinite, jer vlada ima izgovor za vas! Samo morate dobro izbrojati metre koji vas udaljuju od gnjavaže.(mš)

 


Izvor: tiskano izdanje dnevnika Novi list, 18. ožujka 2011., broj 20 620

Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox