Vladin prijedlog: Poseban račun za financiranje izbornog oglašavanja

Svi koji će se naći u političkoj utakmici na svim razinama izbora, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini, morat će ubuduće otvoriti poseban račun za financiranje izborne promidžbe, predlaže hrvatska Vlada amandmanima na konačni prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.


Prvotni je prijedlog bio da poseban račun bude obveza za promidžbu na izborima na razini države, dok je lokalna razina bila 'pošteđena' te obveze jer se mislilo da bi to moglo biti usko grlo. No, odlučili smo da svima koji krenu u političku utakmicu propišemo da otvore posebne račune kako bi ih se moglo kontrolirati - objasnio je ministar uprave Davorin Mlakar na sjednici Vlade.

Vlada amandmanima jasno definira djelokrug Državnog izbornog povjerenstva i Državnog ureda za reviziju. Tako Državni ured za reviziju mora obavljati reviziju godišnje poslovanja političkih stranaka i političkih subjekata, a Državno izborno povjerenstvo nadzire i kontrolira sve aktivnosti i financiranje izborne promidžbe.

Vlada je s današnje sjednice u drugo saborsko čitanje uputila novi zakonski tekst o sprečavanju sukoba interesa, a kojim se primjerice proširuje krug osoba koje se smatraju dužnosnicima. (Hina/SJ)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox