Vlasničku strukturu elektroničkih medija na sunce!

Svi saborski klubovi podržali su izmjene Zakona o elektroničkim medijima, suglasni da će zajamčiti transparentnost vlasništva nad radijskim i televizijskim kućama, a HDSSB je pozvao državnu vlast da poslove tzv. media monitoringa umjesto privatnim medijima nejasnog vlasništva dodijeli Hini kao nacionalnoj novinskoj agenciji.

 

Ministar kulture Jasen Mesić istaknuo je kako bi pružatelji medijskih usluga ubuduće do kraja svake godine imali obvezu dostaviti Vijeću za elektroničke medije podatke o vlasnicima svojih dionica ili vlasničkih udjela, a te podatke obvezni su objaviti i u Narodnim novinama. Ako pružatelj medijskih usluga ne izvrši obvezu dostave podataka, Zakon predviđa mogućnost sankcioniranja, odnosno prekršajnu kaznu od 100 tisuća do milijun kuna.

Mesić je istaknuo kako nakana zakonskih izmjena nije utjecaj na medije, već potpora neovisnosti medija i sprječavanje bilo čije zlouporabe elektroničkih medija koji, ustvrdio je, značajno utječu na formiranje javnoga mnijenja.
Također, zabranjuju se pravni poslovi koji imaju za cilj prikrivanje vlasničke strukture u pružatelju medijskih usluga ili vlasništva stjecatelja dionica ili udjela u pravnoj osobi pružatelja medijskih usluga te se utvrđuje da su takvi pravni poslovi ništavni.

Uz odredbe o vlasništvu, izmjenama Zakona o elektroničkim medijima utvrđuje se također da nije dopušteno prenošenje koncesija. Tako nije dopušteno prenošenje koncesija za obavljanje djelatnosti pružanja medijskih usluga televizije ili radija na drugu pravnu osobu te se preciziraju prekršajne odredbe koje sankcioniraju takve prekršaje. (Hina/MJ)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox