Volvo prodaja u siječnju - globalni rast od 2,6 posto i jak rast u Kini i Švedskoj

Volvo Car grupacija (Volvo automobili) objavila je podatak da je u prvom mjesecu 2014. godine diljem svijeta prodala 30.372 automobila, što predstavlja porast od 2,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Ostvaren je nastavak rasta u Kini s optimističnim predviđanjima, dok je u Japanu prodaja porasla za čitavih 132 posto, zbog povećane potražnje za modelima V linije.

Sjedinjene Američke Države i Kina nastavljaju biti dva najveća Volvo tržišta, a švedska kompanija u 2014. godini namjerava nastaviti s globalnim rastom zahvaljujući u prvom redu jakoj ponudi modela, te predstavljanjem nove Drive-E obitelji motora.

S isporukom od  5.810 automobila, Kina je postala najveće Volvo tržište u siječnju. Novolansirani Volvo S60L model dobro je prihvaćem među kineskim kupcima kojima je prvenstveno i namijenjen, što je obećavajući znak za nastavak godine. Glavni nositelji prodaje u siječnju bili su V40 i XC60 modeli. Tako je Volvo u Kini prijavio rast prodaje od 21,6 posto u odnosu na isti mjesec 2013. godine.

U Sjedinjenim Američkim Državama, Volvo je u siječnju isporučio 3.792 automobila, što je manje nego u siječnju prošle godine, a što se objašnjava generalnim padom američkog automobilskog tržišta te neobično dobroj prodaji u siječnju prošle godine. Volvo V60 tek je stigao na američko tržište, a pozitivne reakcije dobavljača i medija sada su nastavljene kroz povećanje broja narudžbi.

 Prodaja u Švedskoj porasla je za 19,6 posto, a najtraženiji su bili modeli XC60 i XC70. Potražnja za XC modelima trebala bi dodatno rasti zahvaljujući novoj “Made by Sweden” reklamnoj kampanji u kojoj nastupa švedska nogometna zvijezda Zlatan Ibrahimović. Udio Volva na švedskom tržištu i dalje ostaje visok i stabilan na otprilike 20 posto, s tim da su čak četiri Volvo modela među deset najprodavanijih automobila na ovom tržištu.

I dok je prodaja Volvo automobila u Zapadnoj Europi u siječnju pala, rastući broj narudžbi obećava rast prodaje u sljedećim mjesecima. Volvo namjerava ojačati prisustvo u Europi predstavljanjem novih proizvoda, kao što je nova, odlično prihvaćena obitelj motora. No, zato je u Japanu Volvo briljirao snažnim početkom godine i rastom prodaje od čak 132 posto u odnosu na prošlu godinu.

„Prvi mjesec 2014. godine obilježio je rast na većini tržišta, a mnogi pokazatelji nagovještavaju dobru godinu. Ne samo da će potpuno novi XC90 biti veliki korak naprijed, nego ćemo značajno ojačati i ostatak modelske ponude, te tako poboljšati prisustvo na nekoliko ključnih tržišta, što će zasigurno rezultirati povećanjem prodaje i tržišnih udjela,“ izjavio je Alain Visser, stariji dopredsjednik odjela marketinga, prodaje i brige za kupce pri Volvu. (PS/Z.R.)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox