Vozači Taxi Cammea najavljuju štrajk zbog izrabljivanja

Sindikat hrvatskog vozača organizirat će 8. srpnja štrajk vozača Taxi Cammea u Zagrebu kako bi prisilio poslodavca na poštivanje prava zajamčenih Zakonom o radu i dostojanstva radnika, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare toga sindikata.

 

Po tvrdnjama sindikalaca, Taxi Cammeo ne poštuje ni osnovna radna prava vozača, tjera ih na rad od 12 do 14 sati dnevno, bez propisanog odmora iako zakon određuje nakon vožnje od 4,5 sati obaveznu pauzu od 40 minuta, ne plaća im prekovremene sate a zahtijeva od njih da ostvare dnevni utržak od barem 700 kuna, dok nagradu od 50 kuna mogu dobiti samo ako zarade više od 1000 kuna dnevno, za što trebaju odvoziti više od 30 vožnji. Osim toga, vozači su izloženi stalnom mobingu i prijetnjama otkazom, a ugovore o radu su morali potpisati "naslijepo", odnosno poslodavac im nije dozvolio da ih prethodno pročitaju.

Zahtijevamo da poslodavac uvede raspored radnog vremena koje ne smije biti dulje od 40 sati tjedno, prekovremeni rad najviše do osam sati tjedno, stanku od najmanje 30 minuta, obračun plaće prema ostvarenim radnim satima uz uvećanja za noćni i prekovremeni rad, te poštivanje dostojanstva radnika, istaknuo je predsjednik sindikata Miljenko Gočin.
U protivnom će 60-tak članova sindikata 8. srpnja u 8 sati započeti štrajk do ispunjenja zahtjeva, a nadaju se da će ih u tome podržati i građani koji tijekom štrajka neće korisiti usluge Taxi Cammea.

Gočin je upozorio da se u slučaju Taxi Cammea u Zagrebu zapravo radi o brandu a ne tvrtki, jer Taxi Cammeo uopće nije registriran već posluje preko tri tvrtke - Cammeo d.o.o., Autoprijevoz Modem d.o.o. i Autoprijevoz Oliva d.o.o. Također se u dokumentaciji nigdje ne spominje Kosta Minovski koji se u javnosti predstavlja kao vlasnik Taxi Cammea i koncesionar.

Kakav štrajk ako je na bolovanju

Taxi Cammeo je reagirao na optužbe i tvrdi da svojim djelatnicima redovno isplaćuje plaće sa svim obračunatim satima. Radni odnosi su uređeni putem Ugovora o radu i Pravilnika o radu, što su svi zaposlenici, ako prihvaćaju uvjete rada i potpisali i započeli s radom u Taxi Cammeu.

Vozači su organizirani u 10 grupa, gdje nakon odrađene vožnje u smjeni imaju odmor od 36 sati. U ovoj ljetnoj shemi poslovanja, a kako smo najavili, uređen je kolektivni godišnji odmor za svaku grupu. Osim toga svaka grupa dobiva u mjesecu srpnju tjedan dana slobodnog kako bi imali prilike nadopuniti propušteno privatno vrijeme - stoji u priopćenju.

Osvrnuli su se i na Renata Šameca, sindikalnog povjerenika i djelatnika Taxi Cammeo: Pozdravljamo gosp. Renata Šameca koji se već dulje vrijeme nalazi na bolovanju te kako je u mogućnosti odrađivati za sindikat ovakve medijske istupe, nadamo se da će se uskoro i pojaviti na svom radnom mjestu. Gosp. Renato Šamec nije relevantan da govori o uređenju poslovanja u zadnjih mjesec dana u tvrtki i promjenama koje su u međuvremenu nastale jer nije na svom radnom mjestu. Ujedno obaviještavamo kako upravo zbog ovakvih slučajeva i u dogovoru s Radničkim vijećem Taxi Cammea, pokrenut je cijeli proces kontrole bolovanja u suradnji s HZZO. Ujedno napominjemo kako Taxi Cammeo je započeo s radom 2006.god. u Rijeci, a gosp. Gočin je tek po dolasku Taxi Cammea u Zagreb, odlučio skupljati svoje političke bodove. Nećemo dopustiti da se tako lako iskorištava ime Taxi Cammea u vlastite propagande svrhe.

Kratko je trajalo primirje u zemlji Taxi Cammeo. (Hina/PS/MJ)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox