Vruća fotelja čelnika MMF-a

Francuski sud naložio je istragu o ulozi čelnice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde u velikoj nagodbi koja je uključila isplatu 285 milijuna eura poznatom poduzetniku i prijatelju francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

 

Sud pravde Republike, poseban sud za suđenja ministrima, objavio je odluku nakon višesatnog razmatranja rezultata preliminarne pravosudne istrage. Lagarde je osumnjičena da je kao ministrica financija 2008. godine prekoračila ovlasti pokušavajući riješiti 15-godišnju sudsku trakavicu između poduzetnika Bernarda Tapiea i državne banke Credit Lyonnais. Lagarde, koja je u srpnju zamijenila Dominiquea Strauss-Kahna na čelu MMF-a, opovrgnula je da je učinila bilo što pogrešno odobrivši isplatu 285 milijuna eura naknade Bernardu Tapieu kako bi se riješio dugotrajni pravni spor s bivšom državnom bankom.

Lagardin odvjetnik rekao je da pokretanje istrage "nije nekompatibilno" s njezinom novom dužnosti. Procedura ni na koji način nije nekompatibilna s njezinom sadašnjom dužnosti izvršne direktorice MMF-a - rekao je Yves Repiquet. Istražni suci sada mogu pozvati Lagarde na ispitivanje, a cijeli bi proces mogao potrajati mjesecima ili čak godinama.

Istraga bi mogla trajati jako dugo, možda i nekoliko godina jer treba ispitati mnogo svjedoka, među njima i Lagarde, koja bi također mogla biti osumnjičena - rekla je Virgine Duval, glavna tajnica sindikata sudaca USM. Lagarde je naslijedila Strauss-Kahna pošto je on u svibnju podnio ostavku nakon optužbi za seksualno zlostavljanje u New Yorku. (Hina/mš)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox