WikiLeaks: MMF nosi dio krivnje za rat u Jugoslaviji

Međunarodni monetarni fond nosi dio krivice za rat u bivšoj Jugoslaviji navodi se u tajnom memorandumu američkog instituta za strateške analize Stratfor, kojega je objavio WikiLeaks, piše Business.hr.

U Straforovoj analizi stoji da je MMF nametnuo ekonomske mjere štednje SFRJ krajem osamdesetih godina što je izazvalo socijalne nemire koji su krivi za rat. Stratfor analitičarima upozorava da posebno prate socijalna pitanja u regiji.

Zbog globalne recesije bilo koji ekonomski podaci iz regije su važni. Pazite na bilo kakve nerede uslijed krize u kojima sudjeluju radnici, sindikati. Nemojte zaboraviti da su mjere štednje MMF-a nametnute Jugoslaviji djelomično krive za početak rata, stoji u memorandumu.

Osim toga, Stratfor poziva analitičare da prate sve ekonomske izjave iz Hrvatske, ali i regije; probleme u bankarskom sektoru, sprječavanje investicija.

Stratfor navodi kako je u svim zemljama zapadnog Balkana organizirani kriminal iznimno prisutan te upozorava analitičare da motre situaciju u cijeloj regiji. (jk)

 

Izvor: www.business.hr

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox