Wizz Air objavljuje osnivanje kompanije Wizz Air Abu Dhabi

Wizz Air Holdings Plc („Kompanija” ili „Wizz Air”), „najzelenija” avio-kompanija u Europi i najveći niskotarifni avio-prijevoznik u centralnoj i istočnoj Europi, objavio je da je postigao načelni dogovor o osnivanju kompanije Wizz Air  Abu Dhabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u partnerstvu sa Abu Dhabi Development Holding Company PJSC („ADDH”). Ova nova avio-kompanija će biti prva takve vrste za Wizz Air izvan EUROPE.


Planirano je da Wizz Air Abu Dhabi bude osnovan u formi zajedničkog ulaganja, a početak poslovanja se očekuje u drugoj polovini 2020. godine. Ova avio-kompanija će se prvenstveno baviti uspostavljanjem linija na tržištima na kojima Wizz Air već posluje sa velikim uspjehom, kao što su centralna i istočna i zapadna Europa, a kasnije i na Indijskom potkontinentu, Bliskom istoku i Africi. Wizz Air je uvjeren da osnivanje prave ultra-niskotarifne aviokompanije u Abu Dabiju može doprinjeti nastavku razvoja Abu Dabija kao kulturne i turističke destinacije svjetske klase. ADDH-ovo poznavanje lokalnog tržišta, podrška i usmjeravanje su od ogromne koristi za WIZZ i svakako će potaknuti uspješan razvoj nove avio-kompanije.

Osnivanje i početak rada ovog novog avio-prijevoznika će, između ostalog, zavisiti od dogovora i stupanja na snagu konačnog sporazuma sa kompanijom ADDH, pribavljanja svih neophodnih internih i eksternih odobrenja i dozvola i ispunjavanja svih regulatornih zahtjeva Direktorata za civilno zrakoplovstvo UAE za dobivanje Certifikata zrakoplovnog operatera (AOC).

Sa flotom koju čine Airbus A321neo avioni, najefikasnije uskotrupne letjelice na svijetu, Wizz Air Abu Dhabi će imati pristup tržištima sa ukupno 5 milijardi klijenata u Europi i izvan nje. Ponuda ove nove avio-kompanije će biti u potpunosti usklađena sa ponudom Wizz Aira i bit će posebno usmjerena prema izuzetnoj kvaliteti avio-prijevoza putnika, utemeljenom na vrijednostima jedne od „najzelenijih” avio-flota na svijetu*.

Ponosni smo što će naša prva avio-kompanija izvan Europe biti smještena u Abu Dabiju, prijestolnici Ujedinjenih Arapskih Emirata. ADDH-ovo poznavanje lokalnog tržišta, podrška i usmjeravanje su od ogromne koristi za WIZZ i svakako će potaknuti uspješan razvoj nove avio-kompanije, izjavio je danas u Abu Dabiju József Váradi, generalni direktor Wizz Air Holdings.

Wizz Air Abu Dhabi će biti od suštinskog značaja za daljnji razvoj Wizz Aira na osnovu našeg uspješnog ultra-niskotarifnog poslovnog modela ponude pristupačnih avio-karata za još veći broj putnika. Sigurni smo da nova kompanija ima potencijal da bude značajan igrač u regiji. Želim se zahvaliti šeiku Muhamedu Bin Hamadu Bin Tanunu Al Najanu i g. Muhamedu Al Suvaidiju na njihovoj posvećenosti i podršci, bez kojih ovo jedistveno partnerstvo ne bi bilo moguće, dodao je on.

Međunarodni aerodrom Abu Dabi nastavlja da se razvija kao glavna točka ulaska u UAE i širu regiju i mi pozdravljamo doprinos avio-kompanija, kao što je ova nova, i utjecaj koji će ovo partnerstvo imati na nastavak našeg nacionalnog ekonomskog napretka. Radujemo se izgradnji vrlo uspješnog partnerstva s njima u narednim godinama, prokomentirao je šeik Muhamed Bin Hamad Bin Tanun Al Najan, predsjednik Abu Dhabi Airports.

Kao pouzdan partner države sa jasnim ciljem da podrži rast ključnih nenaftnih sektora ekonomije Abu Dabija, ponosni smo na partnerstvo sa Wizz Airom, avio-kompanijom sa snažnim tržišnim prisustvom i poznatim brendom na ključnim europskim tržištima. Naš cilj je da kroz partnerstvo sa Wizz Airom zadovoljimo sve veću potražnju za niskotarifnim avio-putovanjima i podržimo nastavak rasta Abu Dabija kao kulturne i turističke destinacije svjetske klase, izjavio je g. Muhamed Hasan Al Suvaidi, generalni direktor kompanije ADDH.

Osnivanje nove avio-kompanije predstavlja još jednu potvrdu snage zrakoplovne infrastrukture Emirata. Pored razvijenog programa transfera putnika, Međunarodni aerodrom Abu Dabi (AUH) također je zabilježio porast prometa do i od krajnjih destinacija i time potvrdio da je jedan od aerodromskih centara sa najvećom stopom rasta u regiji. Nova ponuda putovanja nastavlja inspirirati posjetioce iz cijelog svijeta da dođu u Abu Dabi. Mi ih toplo dočekujemo i radujemo se pružanju izuzetnog iskustva putovanja još većem broju putnika zahvaljujući ovom zajedničkom ulaganju, prokomentirao je Brian Thompson, generalni direktor Abu Dhabi Airports Company. (A.Č/PS)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox