Za Amerikance nema poskupljenja, cijene ostaju iste

Potrošačke cijene u Sjedinjenim Državama stagnirale su u travnju jer su kućanstva plaćala manje za benzin i prirodni plin, pokazali su u utorak objavljeni podaci američke vlade.

Indeks potrošačkih cijena ostao je nepromijenjen u prošlom mjesecu, nakon što je u ožujku porastao 0,3 posto, izvijestilo je ministarstvo rada. To je u skladu s očekivanjima ekonomista. Ako se izuzmu kolebljive cijene hrane i energije, inflatorni pritisci također su bili slabi. Tako je temeljni indeks potrošačkih cijena porastao 0,2 posto, po istoj stopi kao i u ožujku.

Cijene benzina pale su u travnju 2,6 posto, a smanjene su i cijene dizela, za 1,8 posto, te cijene lož ulja, za 1,1 posto. Cijene hrane porasle su pak 0,2 posto.

Na godišnjoj razini potrošačke su cijene u travnju porasle 2,3 posto, nakon 2,7-postotnog rasta u ožujku. Temeljni indeks potrošačkih cijena porastao je 2,3 posto, istim tempom kao i u ožujku. Time prvi puta od listopada 2009. ukupna stopa inflacije nije premašila onu temeljne inflacije. Pritom je hrana na godišnjoj razini poskupjela 3,1 posto dok je prirodni plin pojeftinio čak 11,6 posto. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox