Za Gadafijem, živim ili mrtvim, raspisana nagrada od 1,3 milijuna dolara

Predsjednik izvršnog odbora libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mahmud Džibril rekao je u Parizu da pobunjenici nemaju nikakve "potvrđene informacije" o tome gdje je pukovnik Moamer Gadafi nakon pada njegova glavnog stožera u Tripoliju.

Ima puno nepotvrđenih informacija u ovom času pobune slobodnih ljudi u Tripoliju (...) mi nemamo potvrđenih informacija" o njegovu stanju, rekao je Džibril na tiskovnoj konferenciji u Elizejskoj palači s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem. Drugi čovjek libijske pobune nije htio nagađati kakva sudbina očekuje Gadafija u slučaju uhićenja.

Mogućnost suđenja Gadafiju na libijskom ili međunarodnome sudu je "pitanje koje libijski pravnici moraju proučiti i dati o njemu svoje mišljenje NTC-u poštujući libijske nacionalne interese", dodao je Džibril. Libijski pobunjenici su u srijedu raspisali nagradu od oko 1,3 milijuna dolara (2 milijuna libijskih dinara) za glavu Moamera Gadafija, živog ili mrtvog.

Pomoć slobodnoj Libiji

Konferencija "prijatelja Libije" održat će se 1. rujna u Parizu, u nazočnosti glavnog tajnika UN-a Bana Ki-moona, najavio je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nakon susreta s Džibrilom. Sarkozy je dodao da će na konferenciji, uz kontaktnu skupinu, sudjelovati Kina, Rusija i Indija. Rekao je da će to biti "velika međunarodna konferencija za pomoć slobodnoj Libiji koja će pokazati da se okrećemo budućnosti".

U međuvremenu, vojne operacije u Libiji će stati "kada Gadafi i njegovi pristaše više ne budu prijetnja za libijski narod", rekao je Sarkozy čija zemlja uz Veliku Britaniju predvodi vojnu intervenciju u toj zemlji. (Hina/jk)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox