Za inovacije 40 milijuna kuna

Ministarstvo gospodarstva otvorilo je jamstveni fond sa 40 milijuna kuna za poticanje prerađivačke industrije. Natječaj za dodjelu jamstava županijama otvorit će se do kraja tjedna, a ministar Ivan Vrdoljak pozvao je sve županije da se prijave na natječaj i pomognu svojim poduzetnicima, piše Večernji.hr.

Na temelju jamstava kojima država garantira za 10 do 40 posto kredita očekuju se ulaganja u modernizaciju i do 200 milijuna kuna. Jamče se krediti za ulaganje u materijalnu i nematerijalnu imovinu, a maksimalan iznos jamstva iznosi do 1,5 milijuna kuna za kredite odobrene na rok do 10 godina. Novina je to u odnosu na lanjski model kada je ročnost kreditima bila ograničena na pet godina. U prošlogodišnjem programu koji je bio u začetku Ministarstvo je osiguralo 18 milijuna kuna i taj je novac potpuno iskorišten.

Fond Hamag Investa za malo i srednje poduzetništvo na godišnjoj razini ima kapacitet jamstava od 105 milijuna kuna pa je Vrdoljakov specijalizirani jamstveni fond dobar dodatak uhodanijoj agenciji. Lani se pokazalo da su aktivne i bogate županije iskoristile novu mjeru za pomoć svojim poduzetnicima, dok se Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska, Koprivničko-križevačka i Požeško-slavonska županija nisu ni javile na natječaj.

Vrdoljak je istaknuo da se te županije, odnosno njihove razvojne agencije, preko kojih se jamstva odobravaju, nisu ni registrirale za jamstveni fond te ih poziva da to učine tijekom natječaja jer je procedura jednostavna i zahtjeva angažman od samo nekoliko dana. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter  

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox