Za stan u BiH deset godina treba izdvajati cijelu plaću

Da bi osigurali krov nad glavom, obitelji s jednom plaćom u BiH moraju deset godina izdvajati puni prosječni iznos plaće zbog čega je slaba potražnja za kupnjom stanova u toj zemlji, a povećava se broj podstanara, objavile su u utorak Nezavisne novine. 

Čak ni desetljeće štednje mnogim zaposlenima ne bi ništa pomoglo, jer mjesečno ne dobivaju 816 maraka (oko 410 eura), kolika je, prema tvrdnji Agencije za statistiku BiH, prosječna plaća u BiH. Nezavisne navode da se cijena stanova za četveročlanu obitelj u BiH kreće u prosjeku od 100.000 maraka.

U Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH upozoravaju da u BiH postoji dosta velika razlika između cijena stambenog prostora i prosječnih primanja građana. 

To za posljedicu ima velik broj građana koji nisu u stanju riješiti vlastito stambeno pitanje kupnjom stana, ili, ako su i ušli u kreditni aranžman kupnje stana imaju velikih problema s otplatom kredita, naveli su u Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Nezavisne navode i da se sve više građana odlučuje na podstanarstvo zbog razmjerno visoke cijene stanova i sve lošijeg socijalnog statusa. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox