Za svećenička zlostavljanja djece kriv je Woodstock ?!

Seksualna revolucija 60-ih i 70-ih godina potaknula je zlostavljanja u Rimokatoličkoj crkvi u Americi, a ne celibat ili homoseksualnost, rezultat je opsežnog istraživanja o uzrocima velike krize u crkvi u SAD-u izazvane svećeničkim seksualnim napastvovanjem maloljetnika, objavio je New York Times.

Slabo pripremljeni?

U studiji koju su znanstvenici koledža John Jay po narudžbi Rimokatoličke crkve provodili pet godina, navodi se da je do zlostavljanja došlo jer su svećenici bilo slabo pripremljeni za dužnost te loše nadgledani i vođeni u vrijeme društvenog i seksualnog prevrata 60-ih i 70-ih godina, objavio je NYT.

Objašnjenje da je "Woodstock kriv" već godinama kola u crkvenim krugovima, ali ovo istraživanje vjerojatno će biti smatrano najautoritativnijom analizom skandala u američkoj crkvi, dodaje Times.

Skandali rimokatoličkih svećenika prvo su isplivali u javnost u Bostonu prije desetak godina i od tada je američka crkva žrtvama zlostavljanja isplatila oko tri milijarde dolara odštete.

Istražitelji su zaključili da crkva, ili bilo tko drugi, nije mogao unaprijed identificirati svećenike sklone zlostavljanju. U studiji se naglašava da homoseksualnost nije razlog tome što je više dječaka bilo žrtvama zlostavljanja. Dječaci su svećenicima naprosto bili dostupniji od djevojčica, kaže se. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox