Zaboravite dionice, uložite u viski

Investicijski indeks rijetkih vrsta viskija, koji ujedinjuje cijene najviše vrsta škotskog cijenjenog pića, rastao je lani po stopi većoj od 14 posto, dok je u isto vrijeme cijena zlata, nafte i dionica padala. Iako se po volumenima trgovine tržišta ne daju usporediti, investitorima mnogi preporučuju diverzifikaciju portfelja i usmjeravanje dijela novca u kupnju skupih boca. Sve je bolja ponuda za kolekcionare, a dovoljno je reći da se boce pića destiliranog 1920-ih prodaju po prosječnoj cijeni od 10.000 eura.

Tržište viskija raste pa je tako u 2015. prodano 43.458 boca skupocjenog pića pri čemu je postignut rast od 28 posto u samo godinu dana. Pritom je ostvaren ukupan promet gotovo 13 milijuna eura. Prije nekoliko godina u cijeloj je godini prodano 10 puta manje boca viskija, što dokazuje brz rast i volumena trgovanja i cijene koju postižu raritetne boce.

Najskuplja boca viskija zasad je ona iz kuće Macallan iz 1946. koja se prodaje za 460.000 eura, a na visokoj je cijeni i domaćem tržištu poznatiji brend Chivas Regal Royal Salute kojem je 50 godina, a može se kupiti za 10.000 eura po boci.

S druge strane, najskuplja boca vina na svijetu bila je ona kuće Château Latife iz 1787. koju je novi vlasnik platio 152 tisuće eura. I dok ultrabogati ulažu u skupe boce viskija, koje u pravilu nikada ne otvaraju, tržište tog pića u svijetu raste po stopi od pet posto pa je lani prodano oko četiri milijarde boca. Najviše viskija popije se u Indiji, oko 1,5 milijardi boca, dok se u SAD-u proda oko pola milijardi boca tog pića. Godišnje se u industriji zavrti oko devet milijardi eura. PS/S.P.

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox