Zadar dobio prvu solarnu punionicu električnih automobila u Hrvatskoj

U Solarnom centru,  koji je nedavno otvoren u Strukovnoj školi "Vice Vlatkovića" u Zadru, otvorena je i prva solarna punionica električnih vozila u Hrvatskoj.

Riječ je o samostalnom projektu te zadarske strukovne škole vrijednom oko 80 tisuća kuna.

U Hrvatskoj postoji još samo jedna punionica za električna vozila, i to u Institutu Hrvoje Požar, ali ovo je prva solarna punionica, pohvalio se ravnatelj Tihomir Tomčić. Njome želimo zaokružiti ovu, za sada uspješnu, priču o obnovljivim izvorima energije. Sva vozila koja se ovdje pune električnom energijom ne samo da dobivaju ekološki čistu energiju, već je i ta energija dobivena na najčišći mogući način, odnosno prikupljanjem solarne energije, istaknuo je ravnatelj Tomčić.

U Zadru trenutačno nema vozila na električni pogon, osim nekoliko vozila gradske "Čistoće" koja se koriste u prikupljanju komunalnog otpada u staroj gradskoj jezgri. Punionica je edukativnoga karaktera, ali će osim za potrebe škole biti na raspolaganju i usluzi građanima.

Hrvatska kao turistička zemlja nije omogućila našim gostima i iz Europe i svijeta potrebnu infrastrukturu za automobile na električni pogon. Nadam se da će upravo ova punionica biti motiv za sve relevantne institucije da na našim cestama postave što više ovakvih punionica, rekao je ravnatelj Tihomir Tomčić. (Hina/jk) 

 

Foto: Solarni centar, Zadar ( Zeljko Mrsic/PIXSELL)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox