Zagrebačka skupština zahtjeva ocjenu ustavnosti o spajanju zagrebačkih bolnica

Gradski zastupnici HDZ-a na današnjoj su sjednici pitali zašto zagrebačka Gradska skupština tek sada, nakon odluke Ministarstva zdravstva o spajanju zagrebačkih bolnica, upućuje zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kad je taj zakon usvojen još prije dvije godine. 

Ministar zdravstva je dužan uskladiti plan poslovanja bolnica, rekao je Jasen Mesić (HDZ) dodajući kako je po tom planu bila predviđena ušteda od 10 do 15 posto na iznos od četiri milijarde kuna koliko godišnje troše zagrebačke bolnice, od čega 1,7 milijardi kuna za javnu nabavu.

Mesić smatra kako je očigledno da je pravi razlog za ocjenu ustavnosti u najavljenoj, novoj gradskoj inicijativi za spajanjem bolnica po srodnosti.

SDP-ov zastupnik Miran Martinac kazao je pak kako je ministar zdravstva trebao konzultirati Skupštinu o mreži zagrebačkih bolnica jer je Grad Zagreb njihov osnivač. Da je povrijeđeno ustavno pravo lokalne samouprave smatra i predsjednik Skupštine Boris Šprem ističući kako je ministar od Skupštine trebao zatražiti suglasnost na mrežu bolnica.

Bolnice i dalje funkcioniraju, a SDP-ovi zastupnici na taj način šire paniku, kazala je HDZ-ova zastupnica Margareta Mađerić.

I dok su iz HDZ-a tvrdili kako su u Grad Zagreb upućeni pozivi za tri sastanka prije nego je ministar donio odluku, iz SDP-a su to opovrgavali. Jedino u čemu se slažu jest da su u bolnicama potrebne uštede i kvalitetnija usluga pacijentima.

Gradski zastupnici ranije su prihvatili izvješće o radu Zagrebačkog holdinga za 2009. (25 za, četiri protiv- HDZ i HSS te jedan suzdržan), a najproblematičnijim podružnicama ocijenili su ZET, Zagrebački velesajam i Upravljanje športskim objektima.

Zastupnici su spočitnuli gradonačelniku Bandiću što nije bio nazočan raspravi čime, kako smatraju, pokazuje koliko mu je važno kako će se odvijati poslovanje u Holdingu, premda upravo gradska uprava ima ključ rješenja. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox