Zahvaljujući velikom broju skandala za Zakon o sukobu interesa čulo 71,5 posto građana

Istraživanje koje je proveo Transparency International Hrvatska (TIH) o poznavanju Zakona o sprečavanju sukoba interesa pokazalo je da je za taj zakon čulo 71,5 posto građana što je najviše dosad u odnosu na prvo istraživanje 2003. kada je za postojanje zakona znalo 41,8 posto građana, te na prošlogodišnje kada je taj broj narastao na 68,2 posto.

Građani znaju više o zakonu i očekuju sve više od dužnosnika kad je riječ o izbjegavanju sukoba interesa. Također očekuju da oni tijekom svog mandata prikažu svoju i imovinu s njima povezanih osoba te da budu maksimalno posvećeni radu za javno dobro, rekao je predsjednik TIH-a Nikola Kristić na predstavljanju rezultata istraživanja.

U TIH-u to tumače posljedicom velikog broja skandala koji su pokazali da veći broj dužnosnika ima imovinu koja nije razmjerna njihovim prihodima.

Spoznaja da 65 posto građana to smatra zaslugom nevladinih udruga i medija je dobra ali i zabrinjava jer građani nemaju povjerenja u institucije kad se radi o suzbijanju korupcije, ocijenio je Kristić.

Kazne za sukob interesa

Prema istraživanju, na 89,3 posto narastao je broj građana koji se u potpunosti slažu da vrijednost poklona dužnosnicima ne bi smjela biti veća od 500 kuna, kao i onih koji smatraju da dužnosnici ne bi smjeli biti članovi nadzornih odbora poduzeća. Prije donošenja zakona s tim se slagalo 82,7 posto ispitanika, a sada 92,7 posto.

Na 89,3 posto narastao je pak broj onih koji drže da dužnosnici za trajanja mandata ne bi smjeli raditi za druge.

Kad je riječ o kaznama, najblaža kazna za sukob interesa trebala bi, prema istraživanju, biti smjena s dužnosti uz novčanu kaznu, a više od 50 posto ispitanika kao najtežu moguću kaznu navodi smjenu s dužnosti uz novčanu i zatvorsku kaznu i te doživotnu zabranu obavljanja dužnosti u tijelima javne vlasti. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox