Zakon o zabrani pušenja zakazao: U 40% kafića još uvijek se puši

Toliko najavljivana zabrana pušenja u kafićima, kao da se nije niti dogodila. Od travnja prošle godine kad je zakon donesen, svaki treći kafić i dalje ima status pušačkog objekta, njih ukupno 6.196, piše Novi list. Izgleda da će nepušači na zelenu granu doći tek ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

 

Naime, ulaskom u EU pušenje će u svim ugostiteljskim objektima biti u potpunosti zabranjeno. Zasad još uvijek imamo i potpuno pušačke objekte (do 50 m2 veličine) i one koji imaju odjeljenje pušačke prostore. Ako uzmemo u obzir ukupan broj ugostiteljskih objekata Ceha ugostitelja Hrvatske, 16 tisuća, izgleda da je oko 40% objekata pušačkih. Toliko o zabrani.

I ne bi stvari bile toliko loše da se ugostitelji pridržavaju zakona i koriste propisanu ventilaciju, no većina ih ventilaciju uključuje tek kad se prostor previše zadimi, a dotad možete kašljati, plakati i dobiti rak. Dakle, još jedan dokaz da u Hrvatskoj zakoni postoje zato da bi se kršili.

 

Dim iz okoliša štetniji od onog iz cigarete

 

Liječnici upozoravaju i da je dim iz okoliša štetniji od onog povučenog iz cigarete jer sadrži više štetnih sastojaka, ali o tome nitko ne razmišlja. Bitna je zarada i naravno jadni, siroti pušači i njihova prava.

A što se tiče inspektora Ministarstva zdravstva, oni su u prosincu prošle godine obišli tek svaki četrdeseti kafić (njih 396), a izrečeno je 39 kazni na licu mjesta. Blago nama. (MJ)

 

Izvor: Novi list, 5. siječanj 2011.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox