Započele prijave za CE Fast 50

Deloitte je objavio otvaranje natječaja za uvrštenje u rang-ljestvicu pedeset najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u srednjoj Europi.


Natječaj obuhvaćajući najbrže rastuće tehnološke tvrtke iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Estonije, Hrvatske, Kosova, Latvije, Litve, Makedonije, Mađarske, Moldavije, Poljske, Rumunjske, Slovenije, Slovačke i Srbije.

„Bilo da su velike, male, javne ili privatne, lokalne tvrtke koje najbrže rastu, predvode u inovacijama te unose disrupciju na hrvatskom tržištu zaslužuju da ih podržimo i odajemo im priznanje. Plasman u elitnu skupinu 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki zahtjeva dalekovidnost, predanost i neumoran rad na inovacijama. Neizmjerno se radujemo što ćemo i ove godine svjedočiti entuzijazmu i inovacijama tvrtki koje će se ove godine plasirati na Deloitteovu ljestvicu. S nestrpljenjem iščekujemo prijave tvrtki koje imaju potencijal da unesu disrupciju u tehnološkoj industriji, kako u Hrvatskoj, tako i među ostalim zemljama srednje Europe.“, naveo je Zlatko Bazianec, partner i rukovoditelj hrvatskog ureda Deloittea.

Više o 50 najbrže rastućih
Deloitteov Fast 50 program u srednjoj Europi rangira 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki, bilo da se radi o javnom ili privatnom vlasništvu. Rangiranje se provodi na temelju prosječnog rasta koji je pojedina tvrtka ostvarila u periodu od 4 godine. U obzir ulaze sve tvrtke koje posluju u sljedećim (ili srodnim) industrijama: komunikacije, tehnologije zaštite okoliša, „fintech“, „hardware“, zdravstvo, farmaceutska industrija, mediji i industrija zabave te „software“. Za potrebe formiranja ljestvice za 2018. godinu, Deloitte će analizirati prihode koje su prijavljene tvrtke ostvarile od 2014. do 2017. godine.

Kriteriji za uvrštavanje na ljestvicu
Natječaj se sastoji od 3 kategorije – CE Fast 50, Zvijezde u usponu i Velikih 5 - i 2 nagrade – Najdisruptivnija inovacija i Društvena inovacija.

50 najbrže rastućih u srednjoj Europi
Kako bi se tvrtka kvalificirala za uvrštenje u ljestvicu, mora ispuniti nekoliko kriterija:
•   u 2014., 2015. i 2016. godini godišnji prihodi tvrtke moraju iznositi najmanje 50.000 eura, a u 2017. godini moraju biti veći od 100.000 eura
•   mora imati sjedište u nekoj od srednjoeuropskih zemalja (Albanija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Makedonija, Mađarska, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Slovenija, Slovačka ili Srbija),
•   mora se baviti razvojem ili proizvodnjom zaštićene tehnologije ili značajna kapitalna sredstva trošiti na istraživanje i razvoj,
•   u svojoj vlasničkoj strukturi ne smije imati ovisne subjekte u pretežitom vlasništvu strateških subjekata.

Zvijezde u usponu
Deloitte u kategoriju Zvijezda u usponu uvrštava „mlade“ tvrtke s potencijalom rasta, ali posluju kraće od četiri godine, što je minimalni prag za ulazak u glavnu kategoriju. Kandidati za ovu kategoriju moraju poslovati najmanje tri godine i u svakoj od njih (2015. – 2017.) imati ostvaren godišnji prihod veći od 30.000 eura. U svemu drugome primjenjuju se isti kriteriji kao i za rang-ljestvicu pedeset najbrže rastućih.

Velika petorka
U kategoriju Velike petorke uvrštavaju se velike brzorastuće tvrtke koje su u proteklom četverogodišnjem razdoblju ostvarile izvanredno visok rast. Kandidati moraju ispunjavati iste kriterije kao i oni za pedeset najbrže rastućih, osim visine godišnjih prihoda u posljednjoj promatranoj godini (2017.), koji za ovu kategoriju moraju biti viši od 25 milijuna eura.

Najdistruptivnija inovacija
Nagrada za najdisruptivniju inovaciju (Most Disruptive Innovation, MDI) dodjeljuje se kao priznanje onoj tvrtki koja je razvila jedinstven i inovativan proizvod ili pruža usluge koje revolucionariziraju tržište. U ovoj kategoriji jednog pobjednika bira neovisna komisija.

Društvena inovacija
Nagrada za društvenu inovaciju (Social Impact, SI), koju ove godine dodjeljujemo po prvi put, odaje priznanje tvrtkama koje su uspješno povezale digitalne proizvode i usluge s pozitivnim utjecajem na društvo i okoliš. Pobjednika ili pobjednike će odabrati neovisna komisija.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox