Započinje glasanje javnosti za najbolji projekt natječaja Moja zelena zona

Danas započinje glasanje javnosti za najbolji projekt   koji je Zagrebačka banka u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) raspisala kako bi se potaknula energetska učinkovitost te razvoj i primjena novih i inovativnih uporaba zelenih tehnologija. Javno glasanje odvijat će se do 17. studenoga na mikrostranici Zagrebačke banke www.zelenazona.hr, a projekti za odabir su:

  1. Čuvajmo prirodu prirodnim građevinskim materijalom- STUDIO 8, Udruga za promicanje kreativnosti, Osijek – cilj projekta je osigurati stručnu provjeru (atestiranje) korištenja slame kao građevinskog, ekološki prihvatljivog i energetski učinkovitog građevinskog materijala. Rezultati provjere bi doprinjeli procesu legalizacije korištenja slame kao prihvatljivog građevinskog materijala koji čuva okoliš.
  2. Eko knjižnica: za prijateljstvo s prirodomGradska knjižnica Vukovar, Vukovar - Ogranak Sotin – projektom se planira kroz praktičan rad razvijati ekološku svijest kod djece i njihovih roditelja, toleranciju za međusobno razumijevanje za potrebe prirode, te uzajamna korist od zajedničkog života ljudi i prirode, kroz uzgoj voća, povrća i cvijeća.
  3. Eko vuna kompostGTF Regionalni centar za jednakost spolova, Zagreb –korištenje otpadne vune kompostiranjem čime se čuva okoliš, te stvara inovativni eko proizvod prijeko potreban u poljoprivredi.
  4. ‘Geopolimerna veziva - KEDOBET d.o.o., Zagreb – projekt zbrinjavanja otpadnog letećeg pepela iz termoelektrane TE Plomin , koji se posebnom obradom može iskoristiti kao alternativa portland cementu u proizvo dnji betona.
  5. Obrazovanje za zelena zanimanja  - Obrtničko učilište Pouka, Koprivnica – planirana nabava toplinskog sustava doprinijet će promociji ‘zelenih zanimanja’ i njihovom približavanju svim zainteresiranima uz naglasak na edukaciju i osposobljavanje montera autonomnih energetskih sustava.

Praćenje stanja okoliša u prometnoj sredini korištenjem obnovljivih izvora energije’ Sveučilište u Zagrebu, Fakultet Elektrotehnike i računarstva, Zagreb – ‘projektom se planira izgradnja sustava za praćenje brzine vozila i buke koji će koristiti solarnu energiju, energiju strujanja vjetra, energiju mehaničkih vibracija i termoelektričnu energiju.

  1. Sakupljanje i prerada šumske biomase u energente  - Braniteljska zadruga Kapela, Josipdol  -  nabavkom potrebne tehnološke opreme omogućilo bi se pokretanje projekta sakupljanja šumskih drvnih ostataka, nastalih nakon šumske sječe, u svrhu proizvodnje drvne sječke koja se kvalificira kao obnovljivi izvor energije.
  2. ‘Solarni vrtuljak -  VJEVERICA d.o.o., lokalna agencija za razvoj, Drenovci – izrada prototipa solarnog vrtuljka – ideja spajanja primjene obnovljivih izvora energije i infrastrukture za djecu.
  3. Solarno stablo, Karlovac – postavljanje  solarnog stabla kao točke okupljališta mladih ljudi, gdje je omogućeno praktično korištenje obnovljivih izvora energije (solarni punjač mobitela,  i sl.) te edukacija o zelenim temama
  4. Sunčana učionica , Sisak –ugradnja suvremene foto-naponske instalacije za led rasvjetu u edukativnu učionicu područne škole Lonja, za praktičnu edukaciju učenika i drugih zainteresiranih.

Projekt koji dobije najviše glasova javnosti dobit će potporu od 150.000 kn (u bruto iznosu), a druga potpora istog iznosa bit će dodijeljena projektu koji bude najbolji po odabiru stručnog povjerenstva. Dobitnici potpora bit će objavljeni 25. studenoga 2013.

Natječaj Moja zelena zona, koji je jedan od sastavnica krovnog projekta Moj Zaba Start, privukao je velik broj zainteresiranih te je na njega pristiglo čak 127 projektnih prijedloga. Sve prijedloge obradilo je stručno povjerenstvo u kojem su bili predstavnici Zagrebačke banke, REGEE i UNDP-a, razmatrajući ih u skladu s kriterijima njihovog utjecaja na zajednicu i okoliš, održivost kao i mogućnost primjene projekata i u drugim sredinama.PS/B.Č.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox