Zaradili više od milijun eura prodajom lažnih diploma u Srbiji

Policija u Srbiji uhitila je devet osoba osumnjičenih da su zaradili više od milijun eura prodajom lažnih diploma za izvanredne učenike. 

U jednoj od najvećih korupcijskih afera u Srbiji više od 500 diploma je lažirano i prodano po cijenama od 1.000 do 3.000 eura. Među uhićenima je ravnatelj škole, referent za pitanja učenika, profesor prometnog smjera i posrednici među kojima su taksisti, profesori iz Beograda i Zemuna i drugi. Svi oni danas će biti izvedeni pred istražnog suca Višeg suda u Smederevu s kaznenom prijavom za primanje i davanje mita, zloupotrebu službenog položaj i falsificiranje, pišu Novosti

Cijela afera otkrivena je kada je direktor Tehničke škole Živorad Rašić, na zahtjev policije da provjeri diplomu jedne žene iz Obrenovca, službenim dopisom obavijestio PU Smederevo da je diploma važeća. Nakon toga ispostavilo se da direktor nije rekao istinu i da je riječ o falsifikatu. To je bila prva lažna diploma otkrivena u školi, a ubrzo je utvrđeno da ih ima najmanje 500. 

Sve diplome kupljene u Srednjoj tehničkoj školi u Smederevu bit će poništene, a kaznene prijave bit će podnijete i protiv kupaca. U školu će biti uvedene privremene mjere, a uprava i školski odbor bit će raspušteni. Kako navodi list, prosvjetna inspekcija će u svim školama, a posebno u srednjima, početi provjeru evidencija javnih dokumenata. Provjeravat će se matične knjige, zapisnici s polaganja, diplome, uzimati iskazi. Lisice su, u utorak, stavljene na ruke direktoru Tehničke škole u Smederevu Živoradu Rašiću, referentu za đačka pitanja Sidi Jovanović, profesoru prometnog smjera Radomiru Adamoviću i posrednicima među kojima su taksisti, profesori iz Beograda i Zemuna... Oni će u četvrtak biti izvedeni pred istražnog suca Višeg suda u Smederevu sa kaznenom prijavom za primanje i davanje mita, zloupotrebu službenog položaja i falsificiranje diploma.

Novosti pišu kako je ovo najveći korupcijski skandal u srpskom školstvu nakon afere "Indeks". Policija je izvijestila kako se akcija "Diploma" nastavlja i da će uskoro uslijediti nova uhićenja. (HT)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox