Zašto je problem argumentirano govoriti o Domovinskom ratu?

Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata izrazila je negodovanje i oštru reakciju na  izjavu urednika i voditelja emisije "Nedjeljom u dva" Hrvatske televizije Aleksandra Stankovića da, kako je navedeno, hrvatski branitelji spadaju u političku korupciju.

 

Ovo ne samo da je neprihvatljiva, nego i lažna izjava kojom se želi lažno poručiti hrvatskoj javnosti da 500.000 hrvatskih branitelja uživa u tzv. 'privilegiranim mirovinama', a upravo činjenice i argumenti već su odavno demantirali taj lažni podatak - ističe se u današnjem priopćenju Koordinacije. Drže da tom izjavom Stanković želi na najgrublji način relativizirati Domovinski rat, njegove velike žrtve koje je u tom ratu dao hrvatski narod, svi građani Republike Hrvatske, pripadnici svih nacionalnih manjina, a ratne traume i danas nažalost osjećaju brojni hrvatski branitelji i njihove obitelji.

Domovinski rat nije tabu tema, no razgovore treba vodti argumentirano i po mogućnosti s relevantnim sugovornicima

Takve neargumentirane izjave spadaju u tipičan primjer omalovažavanja povjesne istine i pravnog poretka Republike Hrvatske i služe u dnevno-političke i politikantske svrhe kojima se želi omalovažiti i ispolitizirati Domovinski rat u ovoj predizbornoj godini. Stoga hrvatski branitelji i njihove obitelji ne mogu i neće prihvatiti takvo paušalno i politikantsko ocjenjivanje hrvatskih branitelja i Domovinskog rata nego traže da se o svemu može razgovarati, ali na prihvatljiv, argumentiran i civilizacijski način s relevantnim sugovornicima - naglašeno je u priopćenju.

Hoće li institucije reagirati?

Koordinacija od Vijeća HRT-a traži da se zbog takvih, kako tvrde, medijsko-manipulativnih izjava urednika i voditelja emisije "Nedjeljom u dva" pokrenu sankcije. Ocjenjuje da takve izjave nedvojbeno nanose štetu Domovinskom ratu, svim hrvatskim braniteljima, ali i hrvatskoj javnoj televiziji koja mora biti i jest javni servis svih građana, a ujedno očekuju i osudu Hrvatskoga novinarskog društva, stoji u priopćenju. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox