Završen prvi krug projekta MOJ ZABA START

VIŠE OD 420 PROJEKATA NATJEČE SE ZA 1,2 MILIJUNA KUNA

Zagrebačka banka raspisala je četiri natječaja putem kojih će poduprijeti održive projekte u području društvenog poduzetništva, inovativnih poduzetničkih koncepata, obrtništva i zelenog poduzetništva

Posljednjim danom rujna završila su sva četiri natječaja projekta MOJ ZABA START – Moj motiv za kreativno obrtništvo, Moja zajednica za društvena poduzeća, Moja zelena zona za zelene projekte i Moja prilika za poticanje poduzetništva. Na natječaje je ukupno pristiglo više od 420 prijava među kojima najviše projekata iz područja proizvodnje (poput izrade dizajnerskog namještaja, uzgoja ekološki uzgojene hrane, proizvodnje i prodaje suvenira i slično) i informatike (razne aplikacije). Svoje projekte prijavilo je i gotovo deset gradova.

Najviše prijava pristiglo je na natječaj Moja prilika – gotovo 200 projekata. Natječaj Moja prilika raspisan je 12. lipnja 2013. s ciljem pružanja potpore u realizaciji prijavljenih projekata koji podrazumijevaju pokretanje poslovanja (startup) ili primjenom inovativnih rješenja znatno utječu na razvoj postojećeg poslovanja i generiranje prihoda, širenje i nova zapošljavanja. Na natječaj su u jednakom omjeru svoje projekte prijavile fizičke osobe i registrirane tvrtke i obrti. Većina je projekata iz područja informatike i proizvodnje, ali zastupljene su i sve ostale djelatnosti. Najmanje deset finalista koji ulaze u daljnji krug bit će objavljeno 15. listopada. Finalisti će proći šest modula edukacije te će svoje projekte prezentirati pred Povjerenstvom koje će odlučiti o dobitnicima potpora. Svaki od tri najbolja projekta dobit će za financijsku potporu 100 tisuća kuna (u bruto iznosu).

Moja zelena zona, natječaj za inovativne i održive projekte upotrebe zelenih tehnologija i energetske učinkovitosti, raspisan je lipnju 2013. i na njega se prijavilo više od 130 projekata. Većina projekata odnosi se na obnovljive izvore energije (najviše su zastupljeni solarni paneli) te edukativne i istraživačke projekte, a zanimljivo je da se na natječaj prijavilo gotovo deset gradova. Deset najboljih projekata prema odabiru stručne komisije u idućoj fazi odabira ulazi u javno glasovanje na mikrostranici Zelena zona (www.zelenazona.hr). Ukupan je iznos donacije 300.000 kuna, a dijeli se na dvije donacije po 150.000 kuna (navedeni iznosi su bruto iznosi).

Na natječaj Moj motiv, koji je raspisan 8. travnja, prijavilo se više od 60 projekata u kojima su naši obrtnici i dizajneri još jedanput ostvarili sinergiju koja je rezultirala stvaranjem uspješnih projekata. Tematski su projekti najviše povezani s proizvodnjom dizajnerskih predmeta za stambene i uredske prostore. Najuspješnije projekte odnosno proizvode koji na suvremeni način oživljuju vrijednosti hrvatskoga tradicijskog obrtništva i kulture odabrat će stručna komisija te će najboljih deset prijedloga ući u drugi krug natječaja u kojem će javnost za njih glasovati na društvenoj mreži Facebook od 17. do 31. listopada. Donacije za tri najbolja projektna prijedloga iznose 100.000 kuna za prvonagrađeni, 85.000 kuna za drugonagrađeni i 65.000 kuna za trećenagrađeni prijedlog. Također, Komisija će najboljem projektnom prijedlogu prema svojem izboru dodijeliti 50.000 kn posebne nagrade.

Natječaj Moja zajednica, čiji je cilj potpora projektima povezanim s društvenim poduzetništvom kako bi se ojačali kapaciteti tih poduzeća i udruga, privukao je 36 prijava. S obzirom na specifičnost te kategorije prijavljeni projekti imaju različitu namjenu – od proizvodnje i pletenja u koje bi se uključili žene žrtve nasilja, osobe s invalidnošću i bivši radnici određenih industrija do prenamjene objekata i pomoći malim poduzećima u ruralnim područjima. Početkom srpnja odabrano je deset finalista koji trenutačno pohađaju tematske radionice (Poduzetnička spremnost, Istraživanje tržišta, Marketing i poslovanje, Financije i društveni utjecaj) te će se na kraju dodijeliti pet donacija od 7500 eura za svaku od najboljih poslovnih ideja.

„Iznimno nas veseli veliko zanimanje građana, obrtnika i malih poduzetnika za sudjelovanje u natječajima projekta MOJ ZABA START. To je pravi pokazatelj da u Hrvatskoj ima puno dobrih ideja i  poduzetničkog duha kojima je za realizaciju potreban samo odgovarajući poticaj. Upravo kvalitetni i održivi projekti nužni su za stabiliziranje i jačanje hrvatskoga gospodarstva te stvaranje poticajne poduzetničke klime. Zato, premda će nešto više od deset projekata na kraju dobiti financijsku potporu u okviru tih četiriju natječaja, kao banka smo spremni poduprijeti i sve one druge projekte koji pokazuju potencijal za uspjeh na tržištu“, izjavila je Daniela Roguljić Novak, članica Uprave Zagrebačke banke.PS/GM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox