Zbog otkupne cijene pšenice prosvjedi 26. srpnja

Koordinacija seljačkih udruga Slavonije i Baranje nezadovoljna stanjem u agraru, a prije svega otkupnom cijenom pšenice za koju smatraju da ne smije biti niža od 1,60 kuna za kilogram, dok je nekoliko otkupljivača ponudilo 1,35 kuna, najavljuje prosvjede za 26. srpnja.

Prema riječima predsjednika Koordinacije Dragutina Dukića, "prosvjedi su čvrsto dogovoreni", sudjelovat će poljoprivrednici iz deset županija, a detalji će se dogovoriti na sastanku koji će se održati u nedjelju, 24. srpnja, u Grabarju kod Kutjeva. Nije pošteno da nam se nudi otkupna cijena od 1,35 kuna, koliko je ponudilo nekoliko otkupljivača, kada se zna da će tu istu pšenicu vrlo brzo prodati za daleko veću cijenu, kao što se dogodilo i prošle godine kada je otkupna cijena bila otprilike 1,20 kuna za kilogram, a pšenica se kasnije prodavala po 2,20 kune, ističe Dukić. Napominje kako žele upozoriti javnost da nema opravdanja da mlinsko-pekarska industrija diže ili je već uglavnom digla cijene kruha, kada su ti proizvodi od prošlogodišnjeg roda pšenice, a zna se po kojoj su je cijeni kupili. Upozorava i kako će se dio pšenice, zbog njene otkupne cijene i visoke cijene kukuruza, koristiti za stočnu hranu. Pita zar je država zaboravila na kategoriju robnih rezervi, kojih nemamo dovoljno, a znamo da hrana postaje sve traženija jer je nema, a i bit će je sve manje zbog klimatskih promjena. Već sada je jasno da je ovogodišnja suša dijelom uništila kukuruz, šećernu repu, soju.

Laslo ne želi prosvjedima uznemirivati građane

Prema Dukićevoj procjeni u Hrvatskoj je ove godine proizvedeno oko 600.000 tona pšenice, a nikako 750.000 tona koliko navodi Ministarstvo poljoprivrede. U pet slavonskih županija proizvedeno je oko 400.000 tona pšenice. Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, slaže se da je realna otkupna cijena za kilogram pšenice 1,60 kuna, no ističe kako će ona zasigurno biti niža, te da bi mnogi bili zadovoljni s cijenom od 1,40 do 1,50 kuna za kilogram. Ističe kako Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje traži od resornog Ministarstva da se poticaji za pšenicu isplate najkasnije do kraja kolovoza umjesto do svibnja 2012. godine kako bi seljaci mogli podmiriti svoje troškove. U tom slučaju mogli bismo čekati bolja vremena i veću otkupnu cijenu, kaže Laslo. Napominjući kako je "u principu za prosvjede ako su oni ciljani i mogu polučiti konkretnim rezultatom", Laslo kaže kako u ovom slučaju nije za prosvjede jer otkupljivači neće pristati na višu cijenu, a misli da je dosta ometanja hrvatskih građana s prosvjedima. (Hina/mš)

 

 

Foto: Marko Lukunic/Vecernji list

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox