Zbog recesije Sloveniji prijeti porast broja nezaposlenih

Zbog recesijskih trendova u Europskoj uniji i usporavanja gospodarske aktivnosti u Sloveniji se idućih godina može očekivati porast broja nezaposlenih, izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od ponedjeljka direktor vladina ureda za makroekonomske analize (UMAR) Boštjan Vasle.

 

Trendovi rasta u eurozoni su se krajem godine okrenuli u odnosu na pozitivan trend s početka godine pa neke međunarodne ustanove u neformalnim razgovorima za iduću godinu ne isključuju ni negativan rast u eurozoni, pojasnio je Vasle u razgovoru, dodajući da će se to odraziti i na Sloveniju koja je zadnjih godina počela zaostajati za rastom u odnosu na prosjek EU-a.

Očekujemo da bi broj nezaposlenih idućih godina u prosjeku mogao iznositi 120.000 - rekao je Vasle. Prosječan broj nezaposlenih u ovoj godini iznosio 110.000, skoro deset posto više nego u 2010. godini.

O politici buduće vlade ovisi stvaranje pretpostavki za solidniji razvoj u budućnosti, a u prvom je redu potrebno srediti javne financije i reformama ojačati konkurentsku sposobnost gospodarstva u cjelini, naveo je Vasle.

Odluke nove vlade utjecat će na gospodarski rast, zaposlenost i naš pristup međunarodnim financijskim tržištima - rekao je Vasle, te dodao da se zbog pada kreditnog rejtinga Slovenija ne može dodatno zaduživati pod sadašnjim uvjetima na međunarodnom tržištu kapitala te da će to, zajedno s padom realnih prihoda u idućoj godini, osjetiti i građani i poduzeća. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox