Zbog svađe "Skupština-Bandić" projekti stoje, a milijuni se bacaju u vjetar

Velik broj projekata u Gradu Zagrebu trenutno je „na čekanju“ jer se „gradski oci“ ponašaju kao skupina školaraca. Izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba i Sesveta ipak neće biti donesene ove godine jer su Skupština i gradonačelnik Milan Bandić u sukobu, piše Poslovni dnevnik.

 

Iako su izmjene trebale biti donesene 2009. godine, izgleda da se to neće dogoditi ni ove godine. Bandić je skupštinsku raspravu o tome prekinuo pod izlikom „tehničkih usklađivanja“, no nitko drugi ne govori ništa, piše ovaj dnevnik.
Da Bandić nešto očito prešućuje, pokazuje činjenica da je načelnik Ureda za prostorno uređenje i inače blizak Bandićev suradnik, Željko Horvat, podnio ostavku.

Novi GUP trebao bi se pobrinuti da se slučaj „Varšavska“ nikad više ne ponovi, pa bi tako trebao zabraniti izgradnju podzemnih garaža u centru grada i denivelaciju zemljišta za te potrebe, ukinuti 16 planova za donjogradske blokove i povećati njihovu zaštitu zbog Horvatinčića, zabraniti gradnju u zaštitnom zelenilu zbog Todorićevih dvora i sl.
Smiješna stvar je da su SDP-ovi zastupnici prošle godine izglasali većinu stvari protiv kojih se sada bore.

Za GUP je prije dvije godine predviđeno 65 milijuna kuna, a dosad je potrošeno 9, a potrebna su nova mjerenja terena i ostali radovi tako da će se troškovi ponoviti. (MJ)

„Gubitnici“ slučaja GUP:

- zemljište iz afere „Krašograd“ trebalo je biti prenamijenjeno iz stambenog područja u zelenilo
- ne može se proširiti kampus na Borongaju
- lokacije vrtića se ne mogu promijeniti
- Jakuševac imao radnu dozvolu do početka ove godine pa sada radi ilegalno
- stambeni kompleks Nikice Valentića na Črnomercu se gradi, ali nema prometno rješenje
- opstruira se gradnja trgovačkog centra Supernova u Buzinskim krčima

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 2. svibnja 2011.

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox