Zbog vrućina pala prodaja H&M-a

Švedski lanac trgovina odjećom H&M neočekivano je izvijestio o padu prodaje u kolovozu, navodeći kao razlog val vrućine na ključnim europskim tržištima zbog kojeg kupci nisu bili raspoloženi za posjete trgovinama.

Iz H&M-a su izvijestili da je u kolovozu prodaja u trgovinama otvorenima godinu dana ili dulje pala četiri posto iskazano u lokalnim valutama. Analitičari su očekivali njezin rast za jedan postoNa prodaju u kolovozu negativno je utjecala u prvom redu ekstremna vrućina na čitavom nizu europskih tržišta, stoji u priopćenju švedskog poduzeća. Ukupna je prodaja u kolovozu, inače posljednjem mjesecu trećeg poslovnog tromjesečja H&M-a, porasla šest posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Analitičari su očekivali 11-postotni rast.

Švedsko poduzeće ima više od 2.600 trgovina na 44 tržišta u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. U Njemačkoj, najvećem pojedinačnom tržištu H&M-a, prodaja odjeće pala je u prošlom mjesecu dva posto, pokazuju podaci industrije. U švedskom poduzeću izdvajaju značajan negativan utjecaj valutnih tečajeva u trećem poslovnom tromjesečju zbog osjetnog jačanja švedske krune ponajprije prema euru.

U razdoblju od lipnja do kolovoza promet je porastao sedam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godiine i iznosio je 28,8 milijardi kruna (4,4 milijarde dolara). Analitičari su očekivali njegov rast za devet posto, na 29,5 milijardi kruna. Švedska kompanija objavit će cjelovito izvješće za treće poslovno tromjesečje 27. rujna. U drugom poslovnom tromjesečju dobit H&M-a nadmašila je očekivanja zahvaljujući fokusiranosti na niske cijene, stabilizaciji cijena inputa i proširenoj nazočnosti na svjetskim tržištima. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox