Zbrinjavanje otpada na "krčki način" uskoro bi mogli preuzeti i Zagrepčani

Nismo još došli do faze Napulja, ali kako je krenulo… tko zna. Zagreb i Zagrebačka županija imaju problem sa zbrinjavanjem otpada, a kako to pametnije i zdravije raditi, mogao bi ih naučiti mali Krk, piše novilist.hr.

 

"Otočki" način zbrinjavanja otpada karakterističan je po recikliranju otpada, koji se, između ostalog i u obliku hranjivog humusa, ponovo vraća u upotrebu i to na vrlo koristan način. Darko Vuletić, član Gradske skupštine Grada Zagreba, predsjednik gradske organizacije HSS-a i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma prilikom posjeta krčkom odlagalištu Treskavac shvatio je da bi glavni grad svoj otpad mogao zbrinjavati na isti način. Naime, zagrebački se otpad zbrinjava zastarjelim tehnološkim metodama, a pritom se uludo troše velike svote novca.

Grad Krk, pak, već mjesecima surađuje s tvrtkom Eko Kvarner, i to  na projektima vezanima  uz zbrinjavanje plastičnih vrećica, ali i otpada općenito. Ovom suradnjom već je ostvaren prvotni cilj, a to je 25 posto prerađenih sirovina iz cjelokupnog otpada, no kako je to postignuto tako rano u procesu, očito se može i više.

Vuletić će „krčki model zbrinjavanja otpada“ predložiti Gradskoj skupštini, a Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera rekao je da je tvrtka voljna pomoći svim hrvatskim gradovima koji se odluče na ovako nešto. (MJ)

 

Izvor: Novi list, 9. ožujak 2011.

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox