Želimo da Glas Istre budu slobodne novine, glas naroda!

U povodu 41. obljetnice izlaženja Glasa Istre kao dnevnih novina radnici tog dnevnika zapalili su svijeće na pulskoj Rivi ispred zgrade Glasa Istre.

 

Kako se navodi u priopćenju, Glas Istre je kao dnevnik počeo izlaziti 1. studenog 1969., no nastao je mnogo ranije i ovom su prilikom radnici Glasa Istre odali počast prvim pokretačima ovih novina koji su Glas Istre stvorili u partizanima 1943. godine. Njihova je želja bila da Glas Istre budu slobodne novine, glas naroda, a mi koji danas radimo u ovim novinama želimo stvarati upravo takav dnevnik, uz punu zaštitu naših radničkih prava kao i prava javnosti koja su u ovoj djelatnosti usko povezana - istaknula je glavna sindikalna povjerenica u tom listu Maša Jerin, i dodala kako "novinar koji stvara pod pritiskom otkaza i nezakonitog kršenja svojih prava postaje laka meta za pritiske poslodavca te zbog straha pristaje na cenzuru, interveniranje u tekstove i autocenzuru".

Neslobodan novinar ne može stvarati slobodne novine, što dovodi do pada vjerodostojnosti pred čitateljima, a time i do pada tiraže, a što postaje isprika poslodavcu za nova gaženja prava medijskih radnika - navodi se u priopćenju za javnost Sindikata novinara Hrvatske - podružnice Glasa Istre.

Radnici Glasa Istre, nakon što je postupak mirenja između sindikata i poslodavca završen neuspješno, najavili su da će nakon dogovora sa središnjicom - Sindikatom novinara Hrvatske, krenuti u štrajk. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox