Žive u nehumanim uvjetima, a odbili stan i kuću

Ovih je dana Nova TV dignula halabuku oko slučaja obitelji Nekić iz okolice Zadra koja živi u "trošnoj kućici bez grijanja i sanitarnog čvora". Da stvar bude zanimljivija, dotična televizija nimalo novinarskim već senzacionalističkim i patetičnim "izvještavanjem" govori o tome kako bi obitelj Božić mogla provesti na ulici. A evo o čemu se zapravo radi.

 

Obitelj Nekić je prije 5 godina uselila u napuštenu kuću izbjeglog Srbina i tada im je Uprava za područja posebne državne skrbi ponudila stan za useljenje no odbili su ga zbog, kako kažu, udaljenosti od vlastitog poljoprivrednog zemljišta tj. po riječima oca jer bi se u stanu "osjećao kao u kavezu". Nakon toga, ponuđena im je i kuća u Benkovcu, no i nju su odbili. Dakle, rješenja je bilo, no roditeljima to jednostavno nije bilo dobro. Za razliku od nekoliko kvadrata bez grijanja i sanitarnog čvora. I sada im prijeti deložacija iz ove kuće.

Obitelj Nekić uključuje i dvije djevojčice koje osim što se već dugo vremena nisu oprale, po hladnoći svaki dan moraju ići u poljski WC, zato da se njihov otac ne bi osjećao kao ptičica u kavezu, pa se mi pitamo gdje je socijalna služba u cijeloj priči.

 

Pijanistica bez posla

 

Nova TV također konstantno naglašava činjenicu da je majka akademski obrazovana pijanistica, koja, gle čuda, ne može pronaći posao u struci. Samo usporedbe radi, na Državnom zavodu za zapošljavanje u prošloj godini posao je tražilo u prosjeku 11.441 visoko obrazovanih građana od čega 7.180 žena. Dakle, ovdje se ne radi o jedinoj visokoobrazovanoj osobi u državi koja nema posao, nego o tome da ako kod kuće imaš dvoje male djece koja se ne mogu niti oprati, a kamoli štogod više, onda potražiš posao izvan struke da bi djeci pružio kakvo-takvo djetinjstvo.
U takvoj se situaciji nema što prebirati po poslovima ili mjestima za život. Sve je bolje od njihove trenutne situacije.

U državi postoje puno teži slučajevi ljudi koji nemaju stambeno pitanje, ili se bore s teškim bolestima, vrlo skupim liječenjima i sličnim, no od njih se ne radi senzacija. Siromaštvo u Hrvatskoj raste, pučke kuhinje su pune i premda bi država koju imamo i plaćamo trebala brinuti o ljudima, ipak donosimo popis nekih priča koje zasužuju više pažnje.

 

Autori: Sonja Jajčević, Maja Jurković, Jasmina Kolić

 

Nova kuća za malog Stjepana koji boluje od tri tumora

Korak u život - školovanje djece u domovima

Jedina nam je želja za Božić biti s majkom, a ne ponovno u bolnici

SOS Dječje selo Lekenik

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox