Zlato - "utočište" za imovinu

Zbog neizvjesnosti oko Brexita vrijednost zlata raste cijelu godinu i trenutačno je cijena unce 12 posto viša nego 1. siječnja – 1310 dolara. Samo u jednom danu, na "crni petak" prošli tjedan, skočilo je pet posto. Vrijednost je zlata u njegovoj rijetkosti; u povijesti ga je dosad iskopano ukupno tek 165 tisuća tona, a iako je još u prošlom stoljeću napušten "zlatni standard" prema kojem su monetarne vlasti imale dovoljno zlatnih rezervi da mogu u njih promijeniti sav novac u optjecaju po fiksnoj cijeni, ostalo je utočište za krizne situacije.

Premda je švicarski franak tradicionalna zona za bijeg, u petak je bio tek na trećem mjestu među valutama koje su najviše ojačale u odnosu na britansku funtu: prvi je bio japanski jen koji je skočio 11 posto, drugi dolar s osam posto, a tek onda CHF koji je rastao 6,6 posto, tek nešto više od eura sa šest posto.

Ključnu je ulogu odigrala Švicarska centralna banka, brzometno pustivši u optjecaj domaću valutu kako bi povećanim volumenom franka zadovoljila potražnju i spriječila jačanje domaće valute koje nikako ne ide u prilog njihovim izvoznicima. Premda druge valute mogu biti dobar način očuvanja vrijednosti, i druge monetarne vlasti mogu donijeti slične odluke kao Švicarska, no franak teško neka druga moneta može nadmašiti u funkciji sigurne zone. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox