Znate li koja zemlja ima najjeftiniji brzi mobilni internet na svijetu

Prema istraživanju koje je provela udruga GSM Association za najbržu mobilnu mrežu na svijetu (LTE) najmanje plaćaju Šveđani.

Provjeravale su se cijene LTE usluga u SAD-u i nekoliko europskih država. Tako Europljani u prosjeku plaćaju 2,5 dolara za prenesen gigabajt prometa preko LTE mreže što je višestruko jeftinije od 7,5 dolara koliko plaćaju Amerikanci. Stanovnici Švedske, gdje je LTE uveden krajem 2009. godine, jedan gigabajt prometa na LTE-u u prosjeku plaćaju tek 0,63 dolara, piše bug.hr

Razlika u cijeni tu je zbog razlike u konkurenciji. U SAD-u samo dva velika mobilna operatera nude uslugu pristupa LTE-u, a u Europi korisnici mogu surfati na najbržoj mobilnoj mreži preko ponude od čak 38 mobilnih operatera.

Prema istraživanju iz lipnja, u svijetu trenutno ima 27 milijuna korisnika LTE mobilnih mreža, a polovica od tog broja su Amerikanci. Drugo po veličini tržište je Koreja sa 7,5 milijuna korisnika, pa Japan s 3,5 milijuna korisnika. U Europi je LTE dostupan u 21 državi, a ukupno ga koristi 1,5 milijuna korisnika, od čega je najviše Nijemaca. (HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox