"Zvanje MMF-a nikad nije bila opcija"

Predsjednik talijanske vlade Mario Monti je zanijekao da se razmatrao poziv Međunarodnom monetarnom fondu za pomoć Italiji zbog dužničke krize, iako o tome kuloari dosta glasno pričaju.

To nikad nije bila opcija, rekao je Monti u izjavi pred nekolicinom novinara tijekom stanke u održavanju sastanka ministara financija EU u Bruxellesu. Monti, koji je u svojoj vladi ujedno i ministar financija, priznao je ipak da je tijekom dana razgovarao s novim direktorom MMF-a za Europu, koji nazoči ministarskom sastanku te s nekolicinom kolega.

Na tim smo sastancima htjeli predstaviti reforme koje ćemo provesti i prikazati mogući doprinos Italije u rješavanju problema s kojima je suočena eurozona, rekao je Monti.

Uravnoteženi proračun

Potvrdio sam cilj postizanja uravnoteženog proračuna, rekao je, dodavši da će program osigurati postizanje cilja "čak i u slučaju mogućeg pogoršanja gospodarskog ciklusa koje može biti veće nego što smo očekivali".

Monti bi trebao objaviti mjere, uključujući povećanje dobi za odlazak u mirovinu, novi porez na nekretnine i porez na privatnu imovinu bogatih. Ako Italija ne odgovori zahtjevima ili učini manje od očekivanog, posljedice će biti vrlo ozbiljne za sve, rekao je Monti. (Hina/jk) 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox