Andreja Rambrot Malenica: 3 savjeta za osobno brendiranje s kojima ćete povećati svoju vidljivost i postati bolje plaćeni

Učiniti neki proizvod prepoznatljivim i povećati mu vrijednost na tržištu, san je svakog poduzetnika. No što ako ste taj proizvod - VI? Hoćete li napraviti jednake radnje kako biste postali prepoznatljivi u zajednici i još bolje plaćeni ili ćete pronalaziti zaobilazne puteve?


Kada je u pitanju brendiranje nas samih, najčešće zbog srama, straha od javnog nastupa ili osjećaja da hvalite sami sebe (jer što će misliti vaši kolege), često odustanete od pravilnog načina brendiranja. Nažalost, ovakav pristup osobnom brendiranju drugima pokazuje da ne vjerujete dovoljno u sebe i svoj rad, što u konačnici dovodi do toga da ne uspijevate postići rezultate koje ste si zacrtali.

Postoje, naravno, načini kako tome stati na kraj, a nekoliko takvih savjeta donosim vam u nastavku ove priče.

 

Savjet 1: Dobro upoznajte sebe i istražite po čemu ste drugačiji od konkurencije.

Kako, dakle, upakirati sebe u atraktivan “paket” i povećati svoju vrijednost na tržištu? Moj prvi savjet je da najprije dobro upoznate tržište, ali i sebe. Za početak jednostavno guglajte vašu konkurenciju, usporedite na koje sve načine pristupaju istom izazovu i kakva rješenja nude. Obavezno porazgovarajte sa svojim klijentima, i onima zadovoljnima, ali još važnije, i onima koji nisu bili najzadovoljniji uslugom ili proizvodom koji nudite.

Nažalost smo kroz život odgajani tako da ne znamo primati povratne informacije (eng. feedback) i sve naše pogreške smatramo neuspjesima, umjesto da upravo iz tih situacija nešto naučimo, da bismo bili bolji i pametniji u budućnosti.

Kada ste istražili tržište, pitajte se: Po čemu sam to drugačiji/drugačija od drugih na tržištu? Koje dodane vrijednosti nudim svojim klijentima? Zatim počnite isticati te različitosti kroz sve marketinške kanale.

 

Savjet 2: Povežite sve društvene mreže. I budite aktivni.

Nakon što ste osvijestili sve svoje prednosti i vrijednosti koje nudite svojim klijentima, vrijeme je za idući korak. Vjerujem da ste pretpostavili kako ću prije ili kasnije spomenuti - društvene mreže. Da, društvene mreže su danas vrlo moćan alat za brendiranje jer danas gotovo svi imaju otvorene profile na raznim mrežama poput Facebooka, Instagrama, Twittera ili recimo Tik-Toka.

Od svojih klijenata prečesto čujem ispriku kako se ne stignu baviti društvenim mrežama. Šteta, jer društvene mreže su, uz preporuke nama bliskih osoba, najčešći alat za traženje informacija o proizvodima i uslugama.

Dakle, vrijeme za društvene mreže jednostavno morate negdje stvoriti ako želite biti u tijeku s aktualnim događajima. Da biste u tome uspjeli, preporučujem vam napraviti kalendar sadržaja. Možete ga raditi u svom Google kalendaru, u Excel tablici ili na papiru, kako god vam drago. Važno je samo odrediti koje dane ćete nešto objaviti i po tim danima rasporediti vaše edukativne članke s bloga, proizvode i/ili usluge koje nudite, citate poznatih osoba, pokoji video i takozvane backstage fotografije, odnosno fotografije vašeg tima i procesa rada. Većinu tih objava možete unaprijed pripremiti i zakazati objavu u određeno vrijeme, kada je vaša ciljana publika prisutna na određenoj društvenoj mreži. Na taj ćete način sebi uštedjeti puno vremena.

 

Savjet 3: Posjećujte konferencije, čak i kada nemate volje i ne vidite vrijednost u njima.

I za kraj, malo o networkingu. Hrvatska je jedna od onih zemalja u kojima se većina važnih poslova sklapa uz pivu ili janjetinu. Jako je važno tko koga poznaje jer se isto tako i većina poslova dobiva preko poznanstava, putem preporuka.

Ako ste pokušali zaobići razne konferencije iz tematike kojom se i sami bavite, napravili ste vjerojatno najveću pogrešku kada je u pitanju vaše osobno brendiranje. Ispravite to. Sastavite listu godišnjih konferencija i posjetite ih. Ubrzo ćete shvatiti da je i drugim sudionicima nelagodno baš kao i vama doći u prostoriju prepunu nepoznatih ljudi, no što ćete češće konferencije obilaziti, to će se povećavati broj ljudi koje tamo poznajete, a također će rasti i broj dogovorenih poslova. I naravno, nikad ne znate koga tamo možete sresti.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox