ANDREJA RAMBROT MALENICA: Imate web shop? Uz ove savjete imat ćete kvalitetnije opise proizvoda i veću prodaju artikala

Srećom za web trgovce, u Hrvatskoj sve više osoba razne proizvode, poput maski za mobitele, odjeće i dijelova za „ušminkavanje“ auta naručuje online. No isto tako je i sve više web shopova, što znači da trebate znati kako doći do svoje ciljane publike i kako nešto online i prodati. U suprotnom će vas konkurencija pokositi dok ste rekli keks.


Dakle, da biste se istakli u gomili web trgovina, trebate znati što sve kvalitetan web shop treba sadržavati, o čemu detaljnije pišem u nastavku.

Koje su karakteristike kvalitetnog web shopa?

Naravno da je važno kako će vaš web shop izgledati, no još je važnije usredotočiti se na detalje. Ako ne znate što učiniti s vašim web shopom, jednostavno se stavite u cipele vaših kupaca ili ih direktno pitajte kako su zadovoljni korisničkim iskustvom na web shopu.

Ubrzo ćete osvijestiti važne podatke, poput onog je li vaša web stranica dovoljno brza, imaju li kupci povjerenja prema vama, zamara li ih dugotrajan proces naručivanja i kupovine proizvoda pa zato odustaju ili možda niste na web shopu ponudili kvalitetne fotografije i opise proizvoda. Naravno, tu je i dostava na kojoj trgovci „padaju“ i češće nego to misle. Ovo putovanje još bismo mogli nazvati i customer's journey, jer DA, to su iskustva koja vaša publika doživljava od trenutka kada su čuli za vas po prvi put, sve do točke kada postaju vaši kupci, pa čak i fanovi ako su vam toliko vjerni da od sada kupuju samo kod vas i nigdje drugdje.

Baš sve to utječe na konačnu odluku kupaca, no jedan od spomenutih savjeta je posebno važno primijeniti.

Kvalitetni opisi proizvoda su „must have“

Znate li da prosječan korisnik interneta ima pažnju manju od zlatne ribice? Iz tog razloga svaki će vam iskusni content manager reći da je prva rečenica bilo kakvog sadržaja na webu među najvažnijim rečenicama.

Isto vrijedi za opise proizvoda. Krenete li generički opisivati proizvoda (naziv + tehnički podaci), teško da ćete „primamiti“ svog kupca da isti kupi.

Opisi proizvoda na web shopu zato trebaju biti primamljivi. Rečenicu ćete započeti s nazivom proizvoda (što je važno za optimizaciju teksta za tražilice), no onda umjesto nabrajanja tehnikalija radije stvorite priču i kroz tu priču pokušajte pokazati potencijalnom kupcu zašto je ovaj proizvod dobar za njega i može mu olakšati život, zabaviti ga ili nešto slično.

Svakako imajte na umu da ljudi ne kupuju proizvode, već kupuju emocije. Na primjer, prosječna žena kupit će haljinu putem web shopa jer se želi osjećati moderno i zgodno, a ne zato što nema što odjenuti.

Tek kada „lopticu“ prebacite na vrijednosti koje su važne potencijalnim kupcima (a ne vama), tek tada ćete osjetiti porast prodaje. I za kraj, želim još spomenuti da proces koji sam opisala nikada za vas ne završava. Redovito biste trebali prikupljati iskustva vaših kupaca (UX) na vašem web shopu, kako biste redovito mogli dorađivati vašu web trgovinu i „izglancati je“.

Baš poput jedne Bube, automobila iz kojeg se kasnije razvio Porsche. (A.Č/PS)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox