DANIJEL BIĆANIĆ: Kad te prošlost ritne nogom u prodajnu stražnjicu...

21. stoljeće je očito stoljeće promjena i to vrlo brzih promjena. Promjena kojima svjedočimo i u svijetu prodaje. Promjene su to koje kod mnogih bude nesigurnost i strah.


Mnoga prodajna radna mjesta koja su nekad bila "higijenska" vrlo skoro će biti samo crtica u analizi nestalih radnih mjesta. Sve što se može automatizirati, robotizirati, "algoritamizirati", "autsorsati" i "de-humanizirati" vjerojatno će i doživjeti takvu sudbinu.

Zakon brojeva je neumoljiv. Pogotovo u svijetu prodaje.

Neki dan me upitaše što je onda prodavaču činiti u takvom svijetu gdje se, bez pardona, ukida smisao i vrijednost možda upravo našeg prodajnog radnog mjesta...

Kao poznati "lopov" koji se redovito kiti tuđim perjem, uputih mojim sugovornicima savjet koji je jednom davno zapisao jedan pametni čovjek a za koji se ponadah da će im poslužiti kao pozitivan udarac nogom u njihovu prodajnu stražnjicu i tako ih pomaknuti od pasivnosti prema djelovanju.

Taj savjet glasio je otprilike ovako: "Tvrdim da trgovac ne samo da treba znati dobro pisati, računati i biti dobar knjigovođa, već mora biti i načitan i dobar govornik..."

Riječi su to koje 1458. zapisa poštovani Benedikt Kotruljević u svom djelu "O trgovini i savršenom trgovcu" - inače prvom djelu sa takvom tematikom u dotad poznatom svijetu.

Drage sestre i braćo po prodajnoj profesiji - poruka je jasna. Ponude će jednog dana pisati algoritmi. Prodajna izvješća sastavljati softveri... Stručnost, načitanost, elokvenciju i uvjerljivost ljudskog nastupa u prodaji nule i jedinice neće moći tako brzo zamijeniti.

Ja sam upravo osjetio Benediktovo stopalo u renesansnoj čizmi na mojoj stražnjici i znam što mi je činiti...

A vi?

www.bicanic-consulting.eu

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox